Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

Број пензионера у Србији који примају пензију из ПИО фонда смањен је за 58.000 од избијања пандемије, показују најновији статистички подаци, пренела је Нова економија.

У јуну ове године, исплата пензије обрадовала је 1,649 милиона пензионера у поређењу са 1,692 милиона на крају 2021, док је годину дана раније, на крају 2020. године, пензију је примало 1,708 милиона најстаријих суграђана.

Број пензионера у Србији опада годишње 1,5 одсто од 2019. године, што смањује расходе у буџету за исплате пензија.

Према анализи Фискалног савета, расходи за пензије повећани су у 2022. за 5,5 одсто, у складу са индексацијом пензија „швајцарском“ формулом, уз додатно повећање трансфера ПИО фонду из републичког буџета за исплату једнократне помоћи од 20.000 динара свим пензионерима).

Међутим, приликом израде буџета претпостављено је да ће број пензионера у 2022. бити исти као 2021, што се готово сигурно неће десити, оценио је Савет.

Из Фискалног савета очекују да ће тренд смањења из 2020. и 2021. бити настављен.

Због смањења броја пензионера, које буџет не предвиђа, они очекују да ће расходи за исплате пензије у 2022. бити око 80 милиона евра мањи од оних који су планирани буџетом.

„Швајцарска“ формула показала се током здравствене кризе као супериорна за индексацију пензија, али можда постоји простор и за њена мања унапређења, предлажу економисти из ове институције.

Пензије су током 2020. и 2021. године кумулативно повећане на основу „швајцарске“ формуле за 11,6 одсто, реално за 5,6 одсто.

То је одрживо и објективно повећање пензија, које приближно одговара оствареној кумулативној стопи привредног раста у истом периоду.

У 2022. „швајцарска“ формула, међутим, дефинише раст пензија од 5,5 одсто, који ће бити нешто мањи од очекиваног номиналног раста БДП-а.

Разлог због ког ће повећање пензија привремено каскати за привредним растом у 2022. је то што се пресек за рачунање „швајцарске“ формуле прави у јуну, а до релативно снажног убрзања инфлације дошло тек након тог пресека, од августа.

У дужем року пензионери ипак неће бити оштећени јер ће последње убрзање инфлације бити уграђено у индексацију пензија у 2023.

године која би лако могла да износи око осам одсто, па ће раст пензија у 2023. вероватно бити нешто бржи од привредног раста.

Савет је указао да је уз ажурирање инфлације, друга мана „швајцарске“ формуле што није могла да обухвати то што је током 2020. и 2021. дошло до ванредног смањења броја пензионера, пренела је Нова економија.

Бета

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Донација Ротари клубова и Дивац фондације ужичким школама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Голд гондола обележила Светски дан чистих планина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најукуснији ШАМПИЊОНИ према рецепту из бакине кухиње (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра бесплатан улаз у Потпећку пећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржани “Михољски сусрети села” у Луновом Селу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радови на деоници пута Ужице – Бела Земља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубивоје Ршумовић: У селу се рађају људи, а у градовима – кућни љубимци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Давор поново оборио Гинисов рекорд: Рођен без леве шаке, а успео да победи светског шампиона у рађењу склекова на једној руци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичка организација Златибор обележила Светски дан туризма

ОГЛАСНА ТАБЛА