ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

Број пензионера у Србији који примају пензију из ПИО фонда смањен је за 58.000 од избијања пандемије, показују најновији статистички подаци, пренела је Нова економија.

У јуну ове године, исплата пензије обрадовала је 1,649 милиона пензионера у поређењу са 1,692 милиона на крају 2021, док је годину дана раније, на крају 2020. године, пензију је примало 1,708 милиона најстаријих суграђана.

Број пензионера у Србији опада годишње 1,5 одсто од 2019. године, што смањује расходе у буџету за исплате пензија.

Према анализи Фискалног савета, расходи за пензије повећани су у 2022. за 5,5 одсто, у складу са индексацијом пензија „швајцарском“ формулом, уз додатно повећање трансфера ПИО фонду из републичког буџета за исплату једнократне помоћи од 20.000 динара свим пензионерима).

Међутим, приликом израде буџета претпостављено је да ће број пензионера у 2022. бити исти као 2021, што се готово сигурно неће десити, оценио је Савет.

Из Фискалног савета очекују да ће тренд смањења из 2020. и 2021. бити настављен.

Због смањења броја пензионера, које буџет не предвиђа, они очекују да ће расходи за исплате пензије у 2022. бити око 80 милиона евра мањи од оних који су планирани буџетом.

„Швајцарска“ формула показала се током здравствене кризе као супериорна за индексацију пензија, али можда постоји простор и за њена мања унапређења, предлажу економисти из ове институције.

Пензије су током 2020. и 2021. године кумулативно повећане на основу „швајцарске“ формуле за 11,6 одсто, реално за 5,6 одсто.

То је одрживо и објективно повећање пензија, које приближно одговара оствареној кумулативној стопи привредног раста у истом периоду.

У 2022. „швајцарска“ формула, међутим, дефинише раст пензија од 5,5 одсто, који ће бити нешто мањи од очекиваног номиналног раста БДП-а.

Разлог због ког ће повећање пензија привремено каскати за привредним растом у 2022. је то што се пресек за рачунање „швајцарске“ формуле прави у јуну, а до релативно снажног убрзања инфлације дошло тек након тог пресека, од августа.

У дужем року пензионери ипак неће бити оштећени јер ће последње убрзање инфлације бити уграђено у индексацију пензија у 2023.

године која би лако могла да износи око осам одсто, па ће раст пензија у 2023. вероватно бити нешто бржи од привредног раста.

Савет је указао да је уз ажурирање инфлације, друга мана „швајцарске“ формуле што није могла да обухвати то што је током 2020. и 2021. дошло до ванредног смањења броја пензионера, пренела је Нова економија.

Бета

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ухапшен младић из Косјерића који је претукао девојку из Русије: „Молила сам га на три језика да ме не удара“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од 14. септембра ове године, на СМА је тестирано више од 13.000 беба ВИДЕО

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обећана помоћ стигла на адресу шесточлане породице Бажалац (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

На аукцији продате осмогодишње државне обвезнице у износу од 23,24 милијарде динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто је теби теже него твојој чукунбаби?

ОГЛАСНА ТАБЛА

АИК Банка добитник два међународна признања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто родитељи не знају шта значи кринџ, а деца не умеју да поставе софру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Реконструкција водоводне мреже у Пожеги – замењено 20 километара азбестно-бетонских цеви

ОГЛАСНА ТАБЛА

Народна банка Србије задржала каматне стопе на истом нивоу

ОГЛАСНА ТАБЛА