ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Пића која имају исто дејство као кафа: Шест здравих замена за овај напитак

Кофеин нам диже ниво енергије и расположења, али и ниво стреса у организму.

Кафу једноставно обожавамо да испијамо. Али, пречестим испијањем, лако се може развити зависност од кофеина. Ова зависност рефлектује се симптомима као што су главобоље, умор, болови у мишићима. Стручњаци зато кажу да је најбоље постепено смањивати количину уноса кафе, како би се Ваш организам навикао на промене. Напомиње се и да повећа унос воде током периода одвикавања од кафе.

Ево која се пића препоручују као здравија замена за кафу:

1. Зелени чај

Зелени чај такође садржи кофеин, али његова количина је знатно мања него она која се налази у кафи. Смањивање нивоа кофеина конзумирањем зеленог чаја може помоћи у смањењу осећаја анксиозности и побољшању сна. Такође, у њему се налази доста антиоксиданата који убрзавају метаболизам и појачавају сагоревање масти.

2. Чај од куркуме

Лековита дејства куркуме су многобројна, што потврђују и медицинска испитивања. Чај од куркуме је одлична замена за кофеин зато што смањује напетост у мишићима, побољшава расположење, може помоћи код дерматолошких обољења. Такође је добра за јетру и метаболизам.

3. Чај од ђумбира

Веровали или не, ђумбир садржи витамин Ц, магнезијум, витамине Б групе, калијум, калцијум, фосфор и натријум! Осим што је добар савезник у борби против проблема са варењем, позитивино делује на циркулацију, кардиоваскуларни систем и ублажавање осећаја мучнине.

3. Рооибос црвени чај

Можда нисте чули за овај чај, али време је да сазнате нешто о овој чудесној биљци. Овај напитак познат је под називима афрички чај и мајчино чудо. Он не садржи кофеин, па његовим испијањем можете побољшати сан, здравље срца и расположење. Осим тога, овај напитак смањује стрес и нервозу. Ова биљка има благотворна дејства и на кардиоваскуларни систем, кожу, алергије и здравље и виталност костију.

Фото: пиxабаy

Извор:magazin.novosti.rs

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

 

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа