13.2 C
Uzice
август 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA REPORTERI-DOPISNICI

PETICIJA MAJKI SA TROJE DECE IDE U SKUPŠTINU

Peticija da majke troje dece dobiju redovnu mesečnu isplatu od države potpisalo je već 20.000 ljudi. U Užicu skupljena desetina potpisa, skoro 2000.

bebe-dnevne

Predsednica udruženja majki sa troje dece, Katarina Deninger iz Pančeva, rekla je da je broj potpisa dovoljan da se preda Skupštini Republike Srbije.

– Hvala svima na podršci posebno udruženjima i roditeljima što smo se ujedinili u ovoj borbi. Liste sa prikupljenim potpisima stizali su nam iz svih gradova Srbije. A imamo potpise i ljudi iz dijaspore, recimo iz Pariza i Moskve. Po ažuriranju dokumentacije, peticiju podnosimo Narodnoj skupštini Republike Srbije, izjavila je Katarina Deninger.

Ukoliko bi se zahtev Udruženja „Majki sa troje dece“ usvojio, demografsku naknadu za treće dete dobijale bi i majke koje već sada imaju troje ili više dece, ali se isplata ne bi vršila retroaktivno, već od dana stupanja odluke na snagu pa do detetovog 18. rođendana, piše Bebac.

Majke sa troje dece smatraju da im tolika naknada mora pripasti. „Država ni na koji način ne podržava roditeljstvo, samo nam ga otežava. Većina porodica, posebno višečlanih, na ivici je egzistencije, a svi pričaju o natalitetu i kako treba promeniti demografsku sliku Srbije“, rekla je članica Udruženja „Majke sa troje dece“ Slađana Lesnjaković Stojković.

Iako većina roditelja u Srbiji teško živi, majke smatraju da je onima sa troje dece još teže jer više dece zahteva veća finansijska sredstva i veće angažovanje. Majkama je sve teže da dođu do posla. Nakon svake trudnoće, ženama preti gubitak posla, a poslodavci retko žele da zaposle majke sa više dece. Mesečna finansijska pomoć bi se dobijala samo određen vremenski period, pa žene koje zbog toga odluče da ne rade, uskratile bi sebi sva primanja nakon detetovog punoletstva.

Peticiju možete potpisati u bilo kom mestu u Srbiji, a više informacija možete saznati u fb grupi Udruženje „Majke sa troje dece“.

Izvor: http: novaborba.co.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Licidersko srce na Zlatiboru u znaku prijateljstva i humanosti

Oglasna Tabla

Прослава поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве на Златибору (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Posni ručak, na vodi: Od čorbe do glavnog jela – 7 recepata za celu nedelju

Oglasna Tabla