OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Peti saziv Međunarodne kolonije u muzeju „Staro selo“ Sirogojno (VIDEO)

Kolonija konzervatora, restauratora i muzejskih radnika konstituisana je 2016. godine u muzeju na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. U međuvremenu kolonija je postala i međunarodna dolaskom kolega iz zemalja iz okruženja.

U muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu održava se peti saziv Međunarodne kolonije konzervatora, restauratora i muzejskih radnika. Ono što je karakteristično za ovu koloniju jeste akcenat stavljen na iskustva, što znači da se ne prave razlike između kolega i skupu mogu prisustvovati svi koji se na bilo koji način bave kulturnim nasleđem.


„U kulturnom nasleđu uključeni su naučni radnici i praktično kolonija se bavi jednim savremenim pristupom konzervatora i restauratora kulturnih dobara kako pokretnih tako i nepokretnih. Jedni drugima prenosimo razna iskustva, različitu praksu. Na koloniji se mogu saznati podaci čak i o tome gde možete nabaviti i neki materijal koji vam treba i zašto je taj materijal bolji od nekog drugog. Kolonija okuplja razne učesnike u zaštiti kulturnog nasleđa koji ovde imaju mogućnost da pokažu, jer kolonija organizuje različite radionice na kojima je moguće informisati se, edukovati i na kraju i obrazovati“, rekao je Aleksandar Todorić, kustos muzeja „Staro selo“ Sirogojno.

Zbog trenutne situacije sa kovidom konzervatori i restauratori iz Bugarske nisu mogli prisustvovati radionicama pa su poslali film o svom muzeju u Etru kao i prezentaciju o radionicama koje se odnose na stare zanate, na materijalnu i na nematerijalnu kulturnu baštinu a sprovode se kod njih. Prezentacija je vrlo sažeta uz dosta primera, od vodeničarskih pa do tkačkih.

„Na prethodnim kolonijama urađeno je jako puno, upoznali smo se sa različitim muzejima, različitim zbirkama tih muzeja, jer smatramo da je izuzetno neophodno da kustos zna šta radi konzervator i obrnuto, da konzervator i kustos znaju šta radi naučni radnik prilikom ispitivanja, koja ispitivanja radi konzervator, to su sve neke stvari koje ne samo da omogućavaju lakšu saradnju već i zbližavaju kolege a kada su takvi odnosi uspostavljeni na dobroj osnovi onda je sve mnogo lakše raditi nego inače. Tema današnje radionice bila je politura, odnosno nešto što je opšte zaboravljeno ali još uvek se radi, još uvek postoji i na današnjoj radionici će se svi učesnici baviti politurom, uraditi lak i zaštitu i vratiti sjaj starim predmetima“, kaže Todorović.
Kolonija se bavi edukativnim i obrazovnim radom obrazujući i edukujući buduće konzervatore i restauratore među kojima su i studenti sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i Sarajeva – odsek za konzervaciju, učenici Srednje škole iz Čačka kao i Umetničke škole iz Užica. Prema rečima kustosa Aleksandra Todorovića dosta se truda ulaže kako bi se na sve moguće načine stečeno znanje i iskustvo prenelo mladim kolegama.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

“Nemojte me pipati, molim vas!” Učenika iz Užica seksualno zlostavljao taksista koji ga je vozio na maturski ispit. Policija odmah privela napasnika!

Oglasna Tabla

Od sutra stroga kontrola – svi uređaji policije otkrivaće pijane i drogirane vozače

Oglasna Tabla

Najbolje užičko-Najveći pećinski portal na Balkanu

Oglasna Tabla

Zašto nikako ne smete da stavljate krastavac i paradajz zajedno u salatu

Oglasna Tabla

Otkrila je Novaka, proglašena za jednog od najboljih trenera na svetu, a od svog radase nije obogatila: Ovo je priča o legendarnoj Jeleni Genčić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan velnesa obeležen na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Održano školsko takmičenje u ribolovu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Biblioteka vas čeka

Oglasna Tabla

I jutros smo platili Titov dug: Legla nam je rata od 20 miliona evra

Oglasna Tabla