ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Пет ствари које треба да знате о мамографији

Чак 4.400 жена годишње сазна да болује од рака дојке, а 1.600 изгуби битку за живот. Реч је о најчешћем малигном тумору код жена у Србији. Иако су бројке алармантне, значај превентивних прегледа многе жене и даље занемарују. У 90 одсто случајева рак дојке је излечив – ако се открије на време. Мамограф у томе има значајну улогу.

Зашто је важан мамограф

Мамографским прегледом се тумор на дојци може открити у раној фази, често и пре него што постане опипљив или се јаве први симптоми. То знатно повећава шансе за успешно излечење. Уколико се открије на време, рак дојке је излечив у чак 90 одсто случајева.

Ко треба да иде на мамограф

Прегледи могу бити дијагностички – када се на дојци уоче сумњиве промене, и скрининг, односно превентивни прегледи – код жена које немају никакве симптоме.

Редован преглед мамографом препоручује се женама старости од 45 до 69 година, као и женама старијим од 40 година које у породици имају рођаку која је оболела или лечена од рака дојке.

Како изгледа преглед

Реч је о рентгенском снимању, при којем пацијентке поставе дојке на равну плочу. Дојке се лагано притискају паралелном плочом, како би се ткиво изравнало. Метода важи за безболну, али жене кажу да преглед некад може бити нелагодан, посебно уколико су дојке осетљиве због близине циклуса.

Колико често ићи на преглед

Са мамографским прегледима би требало почети између 40. и 50. године, у зависности од нивоа ризика и процене лекара. 

Препорука је да се преглед обавља на сваке две године. Лекар може да препоручи да то буде и чешће, уколико постоји повећан ризик од оболевања.

„Не гледај у шољу, прегледај се!“

Како би се појачала свест о важности превентивних мамографских прегледа, „Гранд кафа“ већ четврту годину заредом организује кампању под називом „Хајде да имамо времена за преглед“.

Ова иницијатива, вођена у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Министарством здравља и Фондом Б92, носи снажну поруку: „Не гледај у шољу, прегледај се!“.

Кампања има за циљ да мотивише жене да узму активну улогу у очувању свог здравља кроз редовне мамографске прегледе.

Захваљујући овој иницијативи, више од 33.000 жена широм Србије искористило је могућност бесплатног мамографског прегледа, чиме је додатно потврђен значај и ефикасност ове превентивне мере.

Порука кампање „Не гледај у шољу, прегледај се!“ симболично позива на акцију, наглашавајући да се у шољици кафе може пронаћи тренутак за уживање, али прави мир долази са сазнањем да смо учинили све што је у нашој моћи да чувамо своје здравље.

Редовни мамографски прегледи су кључни за рано откривање рака дојке и представљају инвестицију у будућност сваке жене.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Био бизнисмен у Канади, па продао кућу и јахту и вратио се у Србију: Наш певач променио је живот из корена после емисије Никад није касно, а сада је поново изненадио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јаковљевић: Отворено писмо директору Института за воћарство у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошарка: Златибор се не предаје пред најтежим задатком

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најсиромашнији пензионери добијају пакет помоћи – ево шта се све налази у њему

ОГЛАСНА ТАБЛА

Које се новчанице најчешће фалсификују у Србији и како да их препознате

ОГЛАСНА ТАБЛА

НБС: Одложено плаћање и на рате без камате DinaCard картицама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона одавно прошла, али цене остају исте: Пет кафа на Копаонику – 2.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

И ове године бесплатни уџбеници за одређене категорије ученика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики дан за мештане Врутака, после 40 година асфалтиран пут (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА