ОГЛАСНА ТАБЛА
Uncategorized

Pet najboljih prirodnih suplemenata za prevenciju migrene

Hroničan problem sa migrenama je sve učestaliji tokom velikih temperaturnih promena u toku dana.

Medicinski lekovi za prevenciju upornih migrena su trenutni, imaju efekata dok ih koristimo, ali dugotrajno ne mogu rešiti ovaj problem i uz to, mogu ostaviti trajne negativne posledice. Na svu sreću, postoje brojne alternativne metode u obliku nutritijenata i vitamina koji će doprineti trajnijem rešenju ovog problema.

Vitamin B2

Vitamin B2, poznat i kao riboflavin ili vitamin G, član je porodice vitamina B-komleksa. Male količine ovog vitamina rastvorljivog u vodi nalaze se u gotovo svim namirnicama biljnog i životinjskog porekla. Ovaj vitamin je najvažniji za više važnih funkcija u organizmu, a takođe učestvuje i u procesu metabolizma ugljenih hidrata, proteina i masti.

Magnezijum

Tačan mehanizam delovanja magnezijuma na olakšanje simptoma ili smanjenje učestalosti migrenoznih napada još je nejasan, međutim smatra se da deluje na jedan ili više od sledećih načina: modulacijom serotoninskih receptora, a tokom napada nivo serotonina je izuzetno snižen, smanjujući ekscitabilnost NMDA receptora, glutamatni receptori; glutamat – glavni ekscitacijski neuroprenosnici, smanjujući nivo C reaktivnog proteina.

Upravo CRP igra ulogu u patogenezi migrene, a snižen nivo  magnezijuma  povezan je  s povišenim vrednostima CRP. Potrebno je da dnevno unesete od 400 do 500 mg kako bi napadi migrene bili potpuno eliminisani.

Vitamin D

Izveštaj predstavljen na sastanku Američkog društva za glavobolju otkrio je da 40 odsto ljudi sa migrenom ima nizak nivo vitamina D. Oni sa nedostacima takođe su razvili migrenu ranije u životu. Ako imate manje od 20 ng/ml, imate nedostatak vitamina D. Nivoi od 20 do 30 ng/ml smatraju se niskim, a 30 do 74 ng/ml predstavljaju normalan opseg.

Budući da nas konstantno upozoravaju da zaštitimo kožu od sunca sklanjajući se od istog, a korišćenje krema za sunčanje se podrazumeva, našem telu može biti teško da proizvede dovoljno vitamina D.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 neophodan je činilac optimalnog funkcionisanja organizma, dobrog zdravlja, psihofizičke kondicije, vitalnosti i dugovečnosti. Nedostatak ovog koenzima naročito se odražava na rad organa koji neprestano funkcionišu i imaju visoke energetske zahteve, srce, mozak, bubrezi.

Melatonin
Melatonin je supstanca koju naš organizam prirodno luči tokom noći. On reguliše uspavljivanje i omogućava čvršći san. Lučenje melatonina se tokom godina smanjuje i nakon 45. godine počinje značajno da opada. Upravo iz tog razloga, starije osobe često imaju problem sa nesanicom. Manjak melatonina se uspešno može nadoknaditi uzimanjem melatonina u obliku dijetetskih suplemenata.
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Да ли је добро да спавамо поподне? Ево шта кажу истраживања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Концерт бенда E-Play

ОГЛАСНА ТАБЛА

Необична зимница која се лако прави: Салата са шампињонима и киселим поврћем има одличан укус, а припрема је баш брза (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац се разнео бомбом на Железничкој станици у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

У 32. години угинуо најстарији пас на свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

У препуној башти ГКЦ-а одржано „Боемско вече“ у склопу Жестивала (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стари град у Ужицу засијао пуним сјајем, други дан „Жестивала“(ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Западна Србија против насиља – окупљање око заједничких вредности

Техномедиа у Ужицу слави други рођендан и поклања попуст

ОГЛАСНА ТАБЛА