28.8 C
Uzice
август 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Pet bronzi za učenike iz Srbije na takmičenju u Holandiji

Učenici iz Srbije osvojili su pet bronzanih medalja na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, koja je održana u Holandiji. 

Na svetskom takmičenju iz hemije, biologije i fizike za učenike uzrasta do 15 godina, bronzane medalje su osvojili: Dobrica Jovanović i Miloš Milićev iz Matematičke gimnazije, Anja Petrović i Maša Đurić iz OŠ „Nikolaj Velimirović“ iz Šapca i Petar Damjanović iz OŠ „Nada Matić“ iz Užica.

„Uspeh naših učenika je još veći ako se ima u vidu da se u osnovnim školama u Srbiji ne obezbeđuju znanja dovoljna za ovu olimpijadu, jer je program takmičenja sačinjen po ugledu na programe azijskih zemalja u kojima učenici do 15 godina uče mnogo više nego kod nas“, istakao je profesor Mićo Mitrović.

Kako je dodao, u Srbiji se u osnovnoj školi uči samo oko 30 odsto programa olimpijade. 

„Na olimpijadi se podrazumeva znanje trigonometrije i logaritama koji se kod nas uče u prvom i drugom razredu gimnazije. I pored toga, kroz odgovarajuće pripreme, naši učenici steknu potrebna znanja i postižu zavidne uspehe“, neveo je Mitrović.

Mitrović je, zajedno sa Biljanom Maksimović i Vladimirom Čubranovićem sa Fizičkog fakulteta u Beogradu predvodio učeničku ekipu na takmičenju koje je trajalo od 3. do 11. decembra.

Odlazak naših učenika na 13. Međunarodnu juniorsku naučnu olimpijadu, na kojoj je učestvovalo više od 300 učenika iz 50 zemalja sveta, podržali su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i KPMG, koji je obezbedio avio-karte za članove i vođe tima, kotizacije i sve prateće troškove.

Od 2004. do danas Srbija je na ovom takmičenju osvojila jednu zlatnu medalju i više od dvedeset srebrnih i bronzanih medalja, navodi se u saopštenju kompanije KPMG.

Izvor: rts.rs
foto:www.time.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla

Četvrt veka institucionalne podrške Užica mladim umetnicima: Izložba „Oni koji dolaze“

Oglasna Tabla

Galerija Reflektor: Izložbe radova Nine Milivojević i Nikole Radosavljevića

Oglasna Tabla