20.7 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

PESNIČKE VATRE ZLATIBORSKE

Manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ ove godine održava se u četvrtak 21. septembra u 18.30 časova u hotelu „Mona“ na Zlatiboru. U okviru manifestacije i ove godine okupiće se vrhunski umetnici, pesnici, glumci i pevači i odati poštu velikanima poezije i stradalnicima Velikog rata Milutinu Bojiću i Vladislavu Petkoviću Disu. Zlatiborsko veče ukrasiće i stvarna velika vatra,koja će nakon umetničkog programa, biti zapaljena na Spomen obelisku Šumatno brdo na Zlatiboru.

Ovogodišnjom umetničkom manifestacijom na Zlatiboru obeležiće se 100-godišnjica njihovog odlaska u večnost i jedinstvene epopeje srpske vojske.

Neponovljive stihove „Plave grobnice“, „Možda spava“ i druge, govoriće glumci Ana Simić i Slobodan Ljubičić, večne melodije „Tamo daleko“, „Kreće se lađa Francuska“… pevaće muzički umetnici Marija Marić Marković (Mari Mari) i Aleksandar Stamatović.Nastupiće i hor Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine.

Povelja pesničkih vatri za celokupno stvaralaštvo biće uručena Ljubivoju Ršumoviću.Ovo priznanje do sada su dobili akademik Ljubomir Simović i Radomir Andrić.

O Ršumovićevom delu govoriće Vladimir Andrić, pisac, pozorišni, filmski i televizijski reditelj i urednik TV programa za decu, inače autor dokumentarne TV emisije o Ršumovićevoj poeziji za decu.

U programu učestvuju i pesnici iz inostranstva,gosti Udruženja knjiženika Srbije: Louis Berholm i Antoan Simon, (Francuska), Boris Brenza i Stefan Cifra,(Slovačka), Ivan Džeparski, (Makedonija) i Turgut Tanyol, (Turska),koji će stići sa tradicionalnih 54. Beogradskih susreta pisaca.

Ovu pesničku reprezentaciju upotpuniće Miljurko Vukadinović iz Beograda, Živojin Rakočević iz Gračanice, Slobodan Ristović, Milosav Radibratović, Mirjana Ranković Luković i Jeremija Lazarević, pesnici sa Zlatibora i Milunika Mitrović iz Kosjerića.

Scenario i režiju potpisuju Aleksandar Avramović i Jovan Marković, a organizatori su Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor,Udruženje književnika Srbije i Produkcijska kuća „Fit“ iz Beograda.

Izvor: www.cajetina.org.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla