6 C
Uzice
28 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

„Pesničke vatre zlatiborske“ prvi put u Kulturnom centru

Tradicionalna kulturna manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ održana je prvi put na pozornici Kulturnog centra na Zlatiboru. Šesti poetsko – muzički program posvećen je Johanu Volfgangu Geteu i Vuku Stefanoviću Karadžiću, a Povelju pesničkih vatri dobio je Milovan Vitezović.
Karakterističan kulturni program „Pesničke vatre zlatiborske“ sa različitim sadržajima i tematskim okvirima održan je u novom Kulturnom centru na Zlatiboru. Ovogodišnje su posvećene Johanu Volfgangu Geteu povodom 270 godina od njegovog rođenja, i stvaraocu iz Srbije sa kojim se susretao Vuku Stefanoviću Karadžiću. Kazivani su odlomci dela velikana evrospkog neoklasicizma i romantizma kao što su „Jadi mladog Vertera“,“ Faust“, „Čežnja“, a Gete je poznat i po prevodu „Hasanaginice“ na nemački.

Saradnja Getea i Karadžića dočarana je insertima iz nagrađivane serije Radio televizije Srbije „Vuk Karadžić“, scenariste Milovana Vitezovića, dobitnika šeste Povelje pesničkih vatri. Pesnik, aforističar, dramski stvaralac i sadašnji predsednik Udruženja književnika Srbije zbog bolesti nije mogao da prisustvuje svečanosti, ali se obratio video porukom.

„Bio vih posebno srećan da prisustvujem večeras ovom događaju. Prilike su takve da ne mogu prisustvovati i preostaje mi da Vam zahvalim. Ja sam molio da se traži još neko drugi da bude dobitnik ovogodišnjeg priznanja. Ja sam 1963. odavde otišao u Beograd. Kako sam tamo stigao, otišao sam i u srpsku književnost sa jednom poemom Vitez lutalica. Užički kraj je zavičaj pesnika. Ne bih baš sebe ubrajao u red pesnika, ali pisao sam nešto. Ono što je najznačajnije i što volim u ovom kraju to su pesme Slavka Vukosavljevića, Ljubomira Simovića, Milosava Tešića, Radomira Andrića, Milice Zdravković, Vladana Mitrovića, Miodraga Stranisavljevića i ponajviše Ljubivoja Ršumovića,“
rekao je u poruci Vitezović. I ove godine na Pesničkim vatrama učestvovali su autori sa Međunarodnih susreta pisaca. Domaćinsku ulogu imala je pesnikinja Mirjana Ranković Luković, a predstavili su se pesnici iz Slovačke, Azerbejdžana, i Rumunije.

„Sviđaju mi se Zlatibor i Srbija kao zemlja. Nekoliko naših izdanja koja su prevedena na srpski su ovde i odštampana i knjige će biti predstavljeneu Udruženju književnika. Vrlo smo zadovoljni ovim mestom, može se odmarati, razmišljati, pisati… Saradnja Azerbejdžana i Srbije je veoma razvijena. U Bakuu su prevedena i izdana mnoga dela, kako savremenih pisaca, tako i srpskih klasika,“ kaže Aždar Ol iz Azerbejdžana, a Kasijan Marija Spiridon iz Rumunije dodaje: „Izlazak iz Beograda i dolazak na Zlatibor je bio vrlo inspirativan. Program je bio izvanredan i poezija je pravi ambasador naših naroda i kultura. Misija poezije je ovde vrlo razvijena, pesnici su duhovi svog naroda i to je nabolja reklama i najbolji pokazatelj dobrih odnosa i pesnici čine mnogo više nego političari. Vuk Karadžić je heroj svog naroda, živeo je u teško tursko vreme, ali je prirodno da se na Balkanu zna šta se među nama događa i ko koliko vredi.“
U programu pod sloganom Geteovih stihova „Dok živiš, budi živ“ učestvovali su glumci Vjera Mujović, Feđa Stojanović i Slobodan Ljubičić i operski solista Aleksandar Stamatović, kompozitor Rade Radivojević i pijanista Ljubodrag Begović, kao i hor Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine pod upravom profesora Marka Kutlešića. Kulturno veče na Zlatiboru ukrasila je i tradicionalna vatra kod Spomenika na Šumatnom brdu čime su najavljene pesnički susreti naredne godine.

Izvor:cajetina.org.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Druga faza radova na rekonstrukciji Zelene pijace

Oglasna Tabla

Sutra bez vode

Oglasna Tabla

Stamatović: Izlazimo na lokalne izbore jer nema predaje slobodnog Zlatibora bez borbe

Oglasna Tabla

Nista od koalicije Šapić – Stamatović

Oglasna Tabla

Idealni uslovi za uzgoj pastrmke na reci Petnici

Oglasna Tabla

BRAVO! Stigla Lada Niva za Uča i dečicu iz Bratljeva

Oglasna Tabla

Srpska salata: Jednostavna, osvežavajuća i prepuna vitamina!

Oglasna Tabla

Održan „Zlatibor kup“, Zvezda najuspešnija

Oglasna Tabla

Virus i Kina: „Misteriozni“ korona virus – šta znamo do sada

Oglasna Tabla