ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Перишић: Радници могу анонимно пријавити рад на сунцу и високим температурама

Помоћник директора Инспектората за рад Саша Перишић изјавио је данас да без обзира на смернице за рад на високим температурама на отвореном, Закон о безбедности и здрављу на раду налаже послодавцима да радницима обезбеде безбедно радно место и радну средину која не угрожава здравље, као и да радници могу анонимно да пријаве рад на сунцу и врућини.

„Постоје смернице на сајту нашег Министарства када је у питању рад на високим температурама. Осим тога неопходно је подсетити грађане да је Влада Србије 2007. године усвојила препоруке за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама“, рекао је Перишић за Тан‌југ.

Додао је да се при температурама изнад 36 степени, а нарочито у периоду од 11 до 16 часова, послодавцима препоручује организација рада којом се избегава обављање тешких физичких послова, уколико то дозвољава процес рада, попут послова у грађевинарству, пољопривреди који се сматрају неповољним радним условима.

„Важно је напоменути да је наше законодавство транспоновало директиве ЕУ када је у питању рад на високим температурама. У законима ЕУ не стоји одређена температура која налаже када треба обуставити рад. То су само смернице и препоруке“, нагласио је Перишић.

Истакао је да оних дана када температура ваздуха премаши 40 степени, може да се према Закону о ванредним ситуацијама прогласи елементарна непогода, а како је објаснио њу проглашавају град, општина или Влада Србије.

Истакао је да су екипе инспектората присутне на терену и да врше редовне и ванредне надзоре и надзоре по пријави странака.

„Нисмо имали пријаве. Излазили смо на терен, али нисмо имали пријаве за рад на високим температурама. Радници могу слободно да се обрате дежурном инспектору, могу да анонимно пријаве рад на високим температурама и ми у том тренутку делујемо. Излазимо на терен, утврђујемо чињенице и предузимамо одговарајуће мере“, објаснио је Перишић.

Перишић је саветовао послодавце, да пре свега због добробити и здравља радника поштују правила, законе и смернице и упозорио да казне за оне који се о њих оглуше нису мале.

„Предвиђена казна за непримењивање превентивних мера за правно лице креће се од 1.500.000 до два милиона динара. За одговорно лице у правном лицу до 150.000 динара, а за предузетника од 400.000 до 500.000 динара“, рекао је Перишић.

Фото: илустрација

 

Извор: Глас Западне Србије

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење родне равноправности уз подршку Владе Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још један топао и сунчан септембарски дан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Враћају се мере против ковида: Обавезне маске у здравственим установама, тестирање пацијената…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен деветнаестогодишњи младић из Ужица због удеса у ком је једна особа погинуле а три повређене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележен почетак реализације још једног пројекта прекограничне сарадње уз подршку ЕУ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је последњи дан за пријаву за 10.000 помоћи; исплата родитељима почиње 25. септембра

ОГЛАСНА ТАБЛА