10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Pedagoški fakultet u Užicu otvorio svoja vrata budućim brucošima (VIDEO)

Bliži se upis nove generacije studenata na fakultete širom Srbije. Svoja vrata budućim brucošima otvorio je Pedagoški fakultet u Užicu.

Pedagoški fakultet u Užicu, koji je ove godine proslavio 25 godina postojanja, nalazi se u sastavu Univerziteta u Kragujevcu. Fakultet danas ima osnovne, master i doktorske studije na smerovima za učitelja i vaspitača.

„Ove godine na smeru učitelj primamo 105 studenata na budžet, dok na vaspitačima primamo 55 studenata. Organizovana je besplatna pripremna nastava koja je počela 14. aprila. Oni koji su zainteresovani mogu se i posle ovog roka pridružiti pripremnoj nastavi u okviru koje će biti rađeni probni testovi za prijemni ispit“, kaže prof. dr Snežana Marinković dekan Pedagoškog fakulteta Užice.

Za buduće ali i svršene studente od ove godine postoji mogućnost upisa izbornog bloka od 90 kredita iz informatike i računarstva, neophodnih za sprovođenje nastave iz ovih predmeta.

„To znatno povećava šanse za zaposlenje zato što nema dovoljno nastavnog kadra koji bi predavali predmete informatika i računarstvo. Zbog toga su u ministarstvu krajem decembra doneli odluku, koja je sada deo zakonske regulative, da oni koji završe smer učitelj, i koji u svom obrazovanju imaju 90 kredita mogu predavati informatiku i računarstvo od 5. do 8. razreda“, dodaje dekan fakulteta.

Fakultet raspolaže sa bibliotekom sa preko 50 000 knjiga, optimalnim nastavnim prostorom i odgovarajućim kadrom od 32 nastavnika i saradnika. Ono po čemu se fakultet ističe je angažovanje studenata u mnogobrojnim vannastavnim aktivnostima koje se sprovode kroz preko 20 sekcija. Posebna pažnja usmerena je ka negovanju međuuniverzitetske i međustudentske saradnje.

„Kroz te vannastavne aktivnosti smo doživeli veliku uspeh. Sa predstavom „Vaskrsni Srbijo“ 100 naših studenata predstaviće se u Beču 28. aprila. Sa njom smo bili i u banjalučkom Narodnom pozorištu. 24. aprila idemo na Pedagoški fakutet u Kopar. Stdenti sa ovog fakulteta, kao i iz Hrvatske i Republike Srpske nedavno su bili naši gosti. Oduševljeni su, a mi sada idemo kod njih u posetu“, kaže Milica Gluščević, studentkinja treće godine Pedagoškog fakulteta.

Za upis na Pedagoški fakultet mahom se odlučuju devojke, ali interesovanje postoji i kod muške populacije.

„Naš fakultet ima oko 500 studenata, od toga je oko 30 muškaraca. Ono što je mene motivisalo da se upišem je to što i moji roditelji rade u prosveti. Jako je lepo studirati na ovom fakultetu. Mi profesorima nismo samo broj u indeksu. Oni nas poznaju, lepo komuniciramo sa njima, izlaze nam u susret… Drugovi koji su dolazili sa velikih beogradskih fakulteta su oduševljeni“, rekao nam je student treće godine Miloš Popović.

Pedagoški fakutet pohađaju studenti iz cele Srbije. Oni će od oktobra moći da konkurišu za studentski dom čije opremanje je u toku, koji će raspolagati sa 276 mesta A kategorije.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla