17.4 C
Uzice
октобар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Pecaroška priča sa Đetinje

Da je Đetinja čista reka bogata ribom, uverili su se pre desetak dana i bugarski ribolovci, kada je jedan od njih uspeo da upeca lipljanja od 53 centimetara, zbog čega je postao državni rekorder. Iako je kapitalac ulovljen tri kilometra od Užica, zanimljivo je da se čak i u centru grada mogu upecati krupni primerci raznih riba, ali zlatnu još niko nije upecao.

Užičke patke na Đetinji krase centralni deo grada. Dok su one atrakcija na reci, za ribolovca Mlađa Obrenovića rezervisano je mesto na obali, odakle zabacuje mušicu štapom.

„Tu žive krupni primerci pastrmke i lipljana kakvi se retko gde mogu upecati na drugim rekama, bez obzira što je to izuzetno mala reka. Ali tu su mladice koje su i do 15 kilograma, pastrmke od tri, četiri, pet kilograma su lovljene i ove i proteklih godina proteklih godina. Lipljani su do 50 centimetara“, kaže Mlađo Obrenović, ribolovac iz Užica.

Da nisu ribarske priče, već da se u centru Užica može upecati pastrmka teška oko četiri kilograma i duga čak 65 centimetara postoji fotografija, video-zapis, ali i brojni svedoci, posmatrači sa mosta.

Prošle godine Mlađo je praktično paralisao saobraćaj u ovom delu Užica.

Pešaci i vozači zastali su da posmatraju veštinu pecanja užičkog ribolovca, koji je bio i svetski prvak u mušičarenju.

„Čovek koji ispod kamena može da nađe kilo zlata u jednom zabačaju. To je i znanje i sreća. Mi gde dignemo ruke, ne možemo da je uhvatimo, on je tu u stanju da uhvati ribu“, kaže Predrag Danilović, ribolovac iz Užica.

Znanje stečeno dugim iskustvom nesebično deli sa mlađim ribolovcima, ali ih pre svega uči da čuvaju reke, jer to prirodno bogatstvo užičkog kraja predstavlja i razvojni potencijal.

Dejan Jezdić, hirurg Opšte bolnice i ribolovac iz Užica kaže da je ribolovni turizam i u svetu skup.

„Sad to nije onaj morski ribolovni turizam gde vam trebaju jahte i ne znam šta, oprema je svakako skupa i za taj rečni ribolov. Ali taj je turizam sigurno razvijen i tu bi sigurno dolazili stranci“, rekao je Jezdić.

Mlađovi ulovi zaintrigirali su ribolovce iz Nemačke, Bugarske, Švedske, a ono što upeca vrati u reku. Stranci poštuju to bogatstvo, ali ne i neodgovorni pojedinci u Srbiji za koje su reke pune života samo još jedno mesto za deponovanje otpada.

Izvor:rts.rs/pripremio:PREDRAG STOJKOVIĆ/foto:print sc

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla

Sve samo da izbegne alko-test: Suvozač istrčao iz kola kad je video saobraćajce, pa bežeći skočio u Drinu

Oglasna Tabla

Učenici Matematičke gimnazije osvojili četiri medalje na takmičenju u Rumuniji

Oglasna Tabla

Ako pojedete samo jabuku dnevno, zaboravićete na lekare: Čuvar srca i zdravlja, bolja od lekova!

Oglasna Tabla