ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Паушалци у 2023. неће плаћати виши порез: Влада продужила Уредбу о ограничењу пореске основице

Влада Републике Србије и Министарство финансија усвојили су иницијативу НАЛЕД-а и Дигиталне заједнице, и продужили су период примене Уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности за још једну годину.Практично, до краја следеће године важиће одредба којом је ограничено повећање пореске основице на највише до 10 одсто годишње. Како стоји у саопштењу НАЛЕД-а, ово решење олакшаће пословање великом делу од укупно 120.000 паушалаца у Србији, а продужење ограничења важиће у наредних годину дана.

Уредба о паушалном опорезивању донета је 2020. године како би се променио обрачун паушалног оптерећења. Тада је промењен и начин утврђивања висине пореза и доприноса паушалаца, а поједине делатности су тако сносиле последицу вишеструког повећања.

Ова Уредба донета је како би се управо паушалци код којих би дошло до поменутих повећања за порез и доприносе заштититли.

НАЛЕД и Дигитална заједница у октобру ове године упутили су предлог Министарству финансија да се продужи ограничење повећања месечних обавеза до десет одсто. Иницијативаје допуњена и предлогом да се промени начин обрачуна пореза за оне паушалце који послују преко интернета.

– Предузетници су значајан део наше привреде. Они представљају 48,8% укупног броја пореских обвезника и такође су важан фактор у погледу запошљавања јер их заједно са њиховим запосленима има готово 400.000 што представља петину запослених у привреди. Потребно је обезбедити им предвидљиво и подстицајно пословно окружење како бисмо наставили позитиван тренд раста броја предузетника. У 2020. основано је готово 30.000 нових предузетничких радњи, прошле године 34.378, а већ у првој половини 2022. још 20.247 – истиче менаџерка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Ирена Ђорђевић, пише у саопштењу.

Желите да вам „Блиц Бизнис“ доноси најновије и ексклузивне информације о економији и дешавањима у свету бизниса, да читате о успесима и падовима српских привредника, али и пословима који у Србији и свету доносе нову еру у бизнису. Постаните и ви део клуба који чини десетине хиљада менаџера. Пријавите се на неwслеттер и на мејлу очекујте најактуелније и најексклузивније информације.

Извор: БЛИЦ

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сладолед кошта око 1.800 динара, паркинг за цео дан преко 23.000

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило