Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Patriotski kamp na Zlatiboru (VIDEO)

ZLATIBOR-U organizaciji ratnih vojnih veterana Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije I uz podršku I materijalnu pomoć opštine Čajetina ,na Zlatiboru se ,po uzoru na slične kampove u Rusiji održava prvi Omladinski patriotski kamp .Na njemu 44 dece uzrasta od 12 do 23 godine iz Srbije,Crne Gore I Republike Srpske uče kako da se snalaze u prirodi,a imaju I deo vojne obuke.

Na kampu su po rečima organizatora Željka Vukelića većinom deca ratnih vojnih veteran,koju penzionisani instruktori Vojske Srbije I MUP-a,po njegovim rečima,obučavaju uz pomoć instruktora iz Rusije,da budu spremni da se bore.
“Ne vidim što nekome smeta što mi decu pripremamo da se brane .Mi ne želimo rat,jer znamo da rat ne donosi ništa dobro,ali ako budemo napadnuti želimo da oni budu spremni da se brane”,kaže Vukelići napominje da se obuka dece ne vrši na pravom oružju,već na vežbovnim puškama koje je vojska nekada koristila,a koje su kupili u vojnim magacinima.

Vukelić ističe I da Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije organizujući kamp ne radi ništa protiv zakona.
“U skladu sa zakonom prijavili smo kamp kao javni skup opštini Čajetina I od njih dobili dozvolu za održavanje.Od Čajetine smo dobili lokaciju I materijalno-tehnička sredstva neophodna za održavanje kampa,koji je organizovan po principu sličnih kampova u Rusiji”,rekao je novinarima Vukelić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović naglasio je da je dozvolu dao jer se radi o humanitarnom,patriotskom kampu gde se deca uče tradicionalnim srpskim vrednostima.
“Ovo nije vojni kamp gde se deca obučavaju za terorističke akcije,kako nas optužuju u javnosti.Mi nećemo zbog tih optužbi odustati,već ćemo se truditi da kamp postane tradicionalan,kako bi što vise dece moglo da nauči ono što ne mogu kroz redovno školovanje,jer nema vise odbrane I zaštite kao predmeta u školama”,rekao je Stamatović.

Polaznici kampa uglavnom imaju slične razloge zašto sun a Zlatiboru.Ognjen iz Beograda ima 17 godina kaže da je svestan da se na ovom podneblju uvek dešavaju nekli ratovi I da zbog toga trweba znati kako rukovati oružjem,što će mu uvek,kaže ,trebati u životu.
Tamara iz Novog Sada je jedna od 10 devojaka na kampu I ističe da je obuka prilagođena njihovim sposobnostima,dok je Nemanja iz Subotice već bio na sličnom kampu u Rusiji koji mu se jako svideo I da je zbog toga došao na Zlatibor.
Patriotski kamp na Zlatiboru traje od 9.do 18.avgusta.

Izvor: zoomue.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaplena kokaina u Užicu, jedna osoba uhapšena

Oglasna Tabla

Završetak izgradnje stanova u Sevojnu

Oglasna Tabla

Jeftina torta od keksa i čokolade koja se ne peče

Oglasna Tabla

Plan odvoženja kabastog otpada

Oglasna Tabla

Kokin Brod: Trobojkom brane svetinje

Oglasna Tabla

Karatisti KK „Užice“ odlični u Čačku

Oglasna Tabla

Đaci od danas ponovo u klupama

Oglasna Tabla

U Srbiji danas naoblačenje i kiša, do 14 stepeni

Oglasna Tabla

Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju u toku

Oglasna Tabla