ОГЛАСНА ТАБЛА
ПРАВОСЛАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Патријарх о Европрајду: Ко води крсташки рат? Силују нам памет, силују нам душу

Грађани који се противе Европрајду, ишли су од Патријаршије до Храма Светог Саве у протестној поворци коју су назвали „Литија за спас Србије“. После молебана обратио им се патријарх Порфирије који је навео да је за православне хришћане неприхватљива ЛГБТQ+ идеологија. Репортерка Н1 јавља да није било приметно присуство полиције током шетње, осим оних патрола које су регулисале саобраћај на рути шетње.

На скупу је, пре шетње, упућен позив окупљенима, на молбу полиције, да не наседају на провокације „непријатеља“ ако их буде. Затим је прочитан „Оче наш“. Најавили су да ће се са иконама окупити истог дана уколико буде шетње у склопу Европрајда и уколико МУП не забрани ту шетњу.

„Ми никоме не намећемо наш начин живота и не желимо да нам било ко, са било које стране света долази намеће свој поглед на свет и своје вредности. Нећемо да нам нико намеће своја правила, свој поглед на свет, нећемо да нам било ко каже шта ми треба да будемо, јер нама је мера Божија реч, заповести његове“, рекао је патријарх Порфирије, обраћајући се након молебана испред Храма Светог Саве.

Сматра да најезда нових система вредности „који се насилно и агресивно, испод радара, намећу“ има за циљ да уруше сваки цивилизацијски поредак. Намера је, како додаје, да се поруше идентитетски темељи. „Епилог ових идеологија постхуманистичког друштва није само да изгубимо идеју шта је мушко и женско него да на крају, опора реч је – да нас нове идеологије воде ка томе да нећемо моћи са сигурношћу да кажемо шта је то човек. Ми смо им сметња… Није свака слобода спасоносна и смислена“, рекао је о слободи избора.

Он је навео да је за православне хришћане неприхватљива ЛГБТ+ популација, али да су против жигосања у име СПЦ.

„Против смо мржње и жигосања, насиља у име СПЦ. Ми им не судимо, Бог је судија свима, молимо се за њих да спознају истину Христову и заповести његове. Не мешамо се и то како ко организује живот, али не можемо прихватити личне слабости и изборе који нису у складу са Божијим поретком, а који се намећу као нова друштвена норма и правило“, рекао је Порфирије.

ГЗС/Н1/ ТВ Храм

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Општина Пријепоље обезбедила климе за породлиште, мајстори их уградили џабе – нису наплатили своје услуге

Свака друга фирма у Србији без запослених или с једним радником

Двојицу мушкараца у Ивањици ударио гом док су брали малине

Наредне недеље нови јавни позив за премије за млеко

Извучени први добитници Велике летње наградне игре

„Бубе“ стигле у златиборски ауто-камп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летњи биоскоп на отвореном 21. јула

Данас је Свети Прокопије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Снажна подршка ужичким пројектима средствима из опортунитета