Огласна табла
ПРАВОСЛАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Патријарх о Европрајду: Ко води крсташки рат? Силују нам памет, силују нам душу

Грађани који се противе Европрајду, ишли су од Патријаршије до Храма Светог Саве у протестној поворци коју су назвали „Литија за спас Србије“. После молебана обратио им се патријарх Порфирије који је навео да је за православне хришћане неприхватљива ЛГБТQ+ идеологија. Репортерка Н1 јавља да није било приметно присуство полиције током шетње, осим оних патрола које су регулисале саобраћај на рути шетње.

На скупу је, пре шетње, упућен позив окупљенима, на молбу полиције, да не наседају на провокације „непријатеља“ ако их буде. Затим је прочитан „Оче наш“. Најавили су да ће се са иконама окупити истог дана уколико буде шетње у склопу Европрајда и уколико МУП не забрани ту шетњу.

„Ми никоме не намећемо наш начин живота и не желимо да нам било ко, са било које стране света долази намеће свој поглед на свет и своје вредности. Нећемо да нам нико намеће своја правила, свој поглед на свет, нећемо да нам било ко каже шта ми треба да будемо, јер нама је мера Божија реч, заповести његове“, рекао је патријарх Порфирије, обраћајући се након молебана испред Храма Светог Саве.

Сматра да најезда нових система вредности „који се насилно и агресивно, испод радара, намећу“ има за циљ да уруше сваки цивилизацијски поредак. Намера је, како додаје, да се поруше идентитетски темељи. „Епилог ових идеологија постхуманистичког друштва није само да изгубимо идеју шта је мушко и женско него да на крају, опора реч је – да нас нове идеологије воде ка томе да нећемо моћи са сигурношћу да кажемо шта је то човек. Ми смо им сметња… Није свака слобода спасоносна и смислена“, рекао је о слободи избора.

Он је навео да је за православне хришћане неприхватљива ЛГБТ+ популација, али да су против жигосања у име СПЦ.

„Против смо мржње и жигосања, насиља у име СПЦ. Ми им не судимо, Бог је судија свима, молимо се за њих да спознају истину Христову и заповести његове. Не мешамо се и то како ко организује живот, али не можемо прихватити личне слабости и изборе који нису у складу са Божијим поретком, а који се намећу као нова друштвена норма и правило“, рекао је Порфирије.

ГЗС/Н1/ ТВ Храм

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Давор поново оборио Гинисов рекорд: Рођен без леве шаке, а успео да победи светског шампиона у рађењу склекова на једној руци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичка организација Златибор обележила Светски дан туризма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак – 26. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Млекара „Наша Златка“ освојила награду за иновативност у производњи традиционалне српске хране на фестивалу хране и вина у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креманци поучени пророчанством Тарабића спавају мирно, Чачани страхују од нуклеарног удара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 81.годишњица од ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЛАТКО ОД ДУЊА према традиционалним рецептима: Два начина припреме за уживање у јесењим данима (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће сезона ПРЕХЛАДА И ГРИПА: Ово су могући знакови да вашем телу недостаје ВИТАМИН Ц

ОГЛАСНА ТАБЛА

„ОВДЕ ВОДЕ ЛЕЧЕ, А ЉУДИ ВИДЕ ДАЉЕ“ Јелена чува успомену на видовите претке Тарабиће, а кућа Милоша и Митра постаће туристичка атракција

ОГЛАСНА ТАБЛА