14.3 C
Uzice
октобар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Parterno uređenje i izrada tematske sklupture na kružnom toku

Povodom stogodišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu u sklopu izrade novog plana urbanog identiteta Grada, a okviru proslave dana Grada Užica, rukovodstvo Grada Užica ima nameru, da na platou novoizgradjenog kružnog toka, postavi spomenik, po uzoru na spomenik koji se nalazi na zgradi Vlade Srbije .

Radove izvodi firma Stabil Pro iz Užca. Rok završetak radova je 45 dana. Predvićeni radovi su demontaže, rušenje, zemljani , betonski , kamenorezački radovi, suvomontažni, staklorezački, farbarski i elektro instalacije. Vrednost ovih radova je 30.000.000 din. Užice razvoj ima predstavnika nadzora nad izvođenjem radova.

Projektant: proaspekt d.o.o, Beograd

Spomenik predstavlja boginju, koja u jednoj ruci drži krunu , a u drugoj zastavu . Spomenik „Velika Srbija“ na zgradi Vlade, je po ideji kralja Aleksandra sačinio jedan od najpoznatijih vajara tog vremena Đorđe Jovanović, krajem dvadesetih godina prošlog veka. Plato kružnog toka, na kom će biti podignut spomenik visine 5m , biće izrađen po urbanističkom rešenju arhitekte profesora Vladimira Lojanice:

“Pored svojih funkcionalnih prednosti, kružni oblik trga simboliše protok vremena, a njegova novoformirana morfologija i primenjeni elementi predstavljaju metaforu užičke kotline i meandriranje Đetinje kroz grad. Sam teren kružnog trga je pokrenut i simbolizuje prirodno okruženje Užica, grada koji se uzdiže iz kotline i izrasta iz brda, presečenog na dva dela meandrom Đetinje. Fokalno mesto trga, odnosno izmešteno težište kompozicije, zauzima tematska, bronzana replika skulpture Velika Srbija, vajara Đorđa Jovanovića, kao alegorijska personifikacija kulturno-istorijskih vrednosti. Najviša tačka skulpture dostiže visinu od 7.25m u odnosu na kotu ulice, a tačna pozicija novog težišta definisana je u odnosu na pristup lokaciji – ulaz u grad i sagledavanje sa nadvožnjaka. Sama upotreba i primena materijala nosi određenu vrstu simbolike i u vezi je sa prirodnim okruženjem grada i njegovim razvojem. Trava označava prirodno okruženje, klirit reku, granit okolne stene, bronza progres i razvoj industrije, dok svetlosni efekti personifikuju savremene tendencije i digitalizaciju.“

Izvor: uerazvoj.uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nega bebinog pupka – kako da bude mnogo lakše i jednostavnije

Oglasna Tabla

Tunel Kadinjača jedino rešenje za spajanje Podrinja sa centralnom Srbijom

Oglasna Tabla

Radionica dokumentarnog filma za srednjoškolce u Užicu i Beogradu

Oglasna Tabla

Seminar: Vedske-poljoprivrede i baštanske metode

Oglasna Tabla

Carina odolela vekovima, može li i vozilima

Oglasna Tabla

Danas prognoziran najtopliji 21. oktobar u poslednjih 90 godina

Oglasna Tabla

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla