ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Папрене припреме за упис на факултете: Час математике до 1.500 динара

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Сезона пријемних испита на факултетима се приближава, те многи будући студенти одлучују да похађају припремне часове пре самог полагања. У зависности од области за коју сте заинтересовани, за један час у трајању од сат времена издвајаћете од 300 до 1.500 динара. Нешто повољније по ваш буџет могу да буду месечне пакет понуде за часове, које нуде поједини професори, а опција је и припремна настава коју нуде многи популарни факултети.

Језици и друштвене науке – Од 300 до 1.500 динара

Српски језик, који ћете полагати уколико одлучите да упишете Филолошки, Правни, Учитељски или Факултет политичких наука, један је од оних предмета који ћете плаћати у просеку 1.000 динара по часу. Цене се крећу од 900 па 1.200 динара.

Будући филолози на пријемном испиту морају, поред матерњег, да полажу и страни језик по избору, а највећи број кандидата одлучује се да то буде енглески. На интернету професори услуге давања приватних часова оглашавају по најразличитијим ценама – од свега 300, преко 800, па до 1.200 динара.

Уколико је будућем бруцошу уместо енглеског, потребно добро познавање неког другог страног језика, то ће га коштати од 600 до 1.200 динара, у зависности од језика. Тако ће професори француског своје знање уновчити за, у просеку, 600 до 750 динара по часу, док ће познаваоци немачког језика ипак проћи мало боље – најчешће понуде часова на огласима износе 1.200 динара.

Ипак, опште је правило да ће старије колеге често држати приватне часове језика по цени знатно нижој од просека.

Како је психологија на Филозофском факултету већ годинама уназад један од натраженијих смерова на београдском Универзитету, не чуди што велики број заинтересованих средњошколаца сматра да им је за упис неоходно похађање приватних припремних часова – а цене по часу крећу се од 1.000 до 1.500 динара.

Природне науке – Од 500 до 1.500 динара

Уколико вам је потребно додатно знање у области природних наука, можете да прођете још јефтиније, јер за час сваког премета можете да платите мање од 1.000 динара

Тако је спектар цена припремних часова за пријемни испит из математике широк – можете да пронађете професора који ће сат времена рада наплатити 500 или 600 динара, али цене иду и до 1.500 по часу.

Слична ситуација је и са приватним часовима из хемије, где цене часова варирају од 500 до 1.200 динара.

Када је у питању припремна настава из физике, професори најчешће нуде две цене – 500 и 1.500 динара.

„Месечни пакет“ за уметнике – 8.000 динара

Иако на интернету нема пуно огласа који нуди припрему за пријемни испит на уметничким факултетима попут цртања, сликања и вајања, ипак се понешто може наћи.

Тако, на пример, комлетну припрему можете платити на месечном нивоу – за 8.000 динара часове ћете похађати два пута седмично, суботом и недељом.

Припремну наставу држе и факултети

Многи факултети у склопу београдског Универзитета својим будућим студентима пружају могућност да похађају припремну наставу на самом факултету.

Тако је цена припремне наставе на Економском факултету 5.612 динара, док је Факултет политичких наука за кандидате из осетљивих група, социјално угрожених и хранитељских породица, обезбедио бесплатно похађање припремне наставе.

Учитељски факултет нуди припремну наставу из српског језика и књижевности, а цена за 32 часа износи 17.000 динара, док се је за 10 часова из опште културе и информисаности потребно издвојити 7.000.

Када је у питању припремна настава на Филолошком факултету, за један језик потребно је издвојити 11.000, а за два – 16.000 динара, са могућношћу исплате у три рате.

Пирпемну наставу нуде и Машински, Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију, ФОН и Правни факултет.

После пријемног стижу прави трошкови

За студенте који не успеју да остваре довољно добар резултат и „спасе се“ плаћања школарине, трошкови овде тек почињу и неупоредиво су већи од припреме за пријемни.

Иако цене варирају од факултета до факултета, опште је познато да је студирање на Архитектонском факултету било једно од најскупљих, те кошта чак 240.000 динара.

У врху факултета са највишим школаринама налазе се и Електротехничком за софтверски инжењеринг, где је година вртоглавих 243.000 динара, док је на Машинском факултету школарина 180.000.

Нова

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење родне равноправности уз подршку Владе Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још један топао и сунчан септембарски дан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Враћају се мере против ковида: Обавезне маске у здравственим установама, тестирање пацијената…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен деветнаестогодишњи младић из Ужица због удеса у ком је једна особа погинуле а три повређене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележен почетак реализације још једног пројекта прекограничне сарадње уз подршку ЕУ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је последњи дан за пријаву за 10.000 помоћи; исплата родитељима почиње 25. септембра

ОГЛАСНА ТАБЛА