ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Папрене казне за снег на крову аута

Снег не сме бити на крову аутомобила, односно мора бити очишћен са каросерије тако да у току вожње не би падао на друга возила.

Први снег изазвао је неколико саобраћајки већ првог дана, али сем спорије вожње, многи возачи превиђају или чак не знају да аутомобил мора бити у потпуности чист када је у вожњи.

Заправо, уколико вам ауто није правилно очишћен од снега, ризикујете да платите не тако малу казну – од 5.000 па до 18.000 динара.

– За неочишћен ауто постоји казна, а многи то не знају. Очисте ветробране, а на крову остане снег. А он не сме бити на крову аутомобила, односно мора бити очишћен са каросерије тако да у току вожње не би падао на друга возила и ометао безбедно кретање. То је законски одавно регулисано и није ситна ствар, већ врло важна. То значи да може бити кажњен сваки возач који није очистио ауто на начин на који је то предвиђено – објаснио је за 24седам професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић.

Професор Вујанић каже да друга ствар на коју људи најчешће не обраћају пажњу јесте промена гума током зиме.

– Смеју да се користе пнеуматици за све сезоне, који су универзални, као и они који су намењени за теже услове, односно зимски. Они који имају летње пнеуматике не смеју да возе. У зимским условима, саветујем да због сопствене безбедности возачи возе тако да не морају да коче изненада и јако. Најчешћи узрок свих незгода је настанак изненадне опасности на коју се реагује интензивним кочењем, а оно практично нема функцију када има снега. И због тога долази до много саобраћајних незгода – рекао је професор Вујанић, али је додао да је протеклих дана, откако је пао снег, мање несрећа него што се то иначе очекује када се у оволикој мери погоршају услови вожње.

Иначе, возачи би требало да обрате пажњу и на акумулатор који се може испразнити ако ауто дуже стоји током зиме, и то од хладноће.

Проверити акумулатор

Ипак, професор Вујанић каже да се акумулатор ако је исправан неће испразнити брзо у случају да се ауто не користи неко време.

– Акумулатори се празне када аутомобил није у вожњи и када се не допуњује стално. Али то пражњење се не одвија тако брзо да би изазвало проблем ако не возите ауто седам или 10 дана. Али ако није у добром стању, па га још испразните стајањем, а онда пробате да га стартујете по хладном времену, он ће се испразнити брзо – рекао је он.

Професор Вујанић додаје да тренутне температуре нису проблематичне што се тиче акумулатора.

– Све температуре до -10 степени целзијуса нису проблематичне да би акумулатор правио проблеме – рекао је он.

Поред акумулатора, мајстори често препоручују да се обрати пажња и на брисаче, па је чак препоручљиво да ставите стару чарапу на њих како се не би метлице залепиле за стакло.

Такође, саветује се и опрез приликом отварања врата уколико је брава заледила. Најбоље је загрејати је нечим, па макар то била и врела вода, како би се што пре одледила. Међутим, никако не покушавајте да је отворите на силу, јер се може десити да се поломи.

Извор: 24седам.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март