14.9 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Palević za Oglasnu tablu: Odluka Surinama je povratak izvornim načelima Povelje UN!


Profesor dr Milan Palević sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu izjavio je za Oglasnu tablu da je povlačenje priznanja Kosova od strane Surinama politička odluka da preispita odnose sa našom pokrajinom i da od trenutka notifikacije ne smatra Kosovo državom.

„U pravno-političkom smislu iz vizure Surinama prema Srbiji ova odluka predstavlja svojevrsnu ‘rekonstrukciju suvereniteta’ Srbije na prostoru Kosova. Iz ugla Srbije i ostalih država sveta koje su ostale verne međunarodnopravnom poretku, ta odluka predstavlja povratak Surinama ka izvornim načelima Povelje UN“, kaže Palević. 

Naš sagovornik dodaje da se u slučaju Surinama za sada može samo spekulisati o razlozima i motivacijama za ovakav čin. „Može se raditi o promeni političke klime, promeni vlasti, uticaju nekih moćnih država koje su promoteri multipolariteta u međunarodnim odnosima, uticaju slučaja Katalonije, raznih ekonomskih razloga i slično. Nemojmo zaboraviti da su pojedine države, takozvane ‘tačkice’ u okeanskim arhipelazima, prema nekim navodima bile novčano donirane od moćnog šiptarskog lobija kako bi se izdejstvovalo priznanje Kosova“, objašnjava Palević.  

On smatra da posledice odluke Surinama neće biti takve amplitude da izazovu veća kolebanja u stavovima država koje su već priznale Kosovo, bar ne u meri neke lavine povlačenja priznanja. „Svakako da ovaj slučaj ostavlja veliki manevarski prostor za akciju naše države i za ostale države koje nisu posegle za priznanjem Kosova. Naravno, ne treba živeti u iluziji da velike zapadne sile, pre svega SAD, Britanija i Nemačka, neće nastaviti, a možda će čak posle ovog slučaja i pojačati aktivnosti i pritiske u pravcu iniciranja novih priznanja Kosova“, objašnjava Palević.

Užice – Oglasna Tabla
Piše: Dejan Veselinović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Da li ste spremni da se pozdravite sa letom? Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Vruća jabukovača: Preukusno piće koje pomaže u mršavljenju!

Oglasna Tabla

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Oglasna Tabla

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla