16.9 C
Uzice
јул 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Palević za Oglasnu tablu: Odluka Surinama je povratak izvornim načelima Povelje UN!


Profesor dr Milan Palević sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu izjavio je za Oglasnu tablu da je povlačenje priznanja Kosova od strane Surinama politička odluka da preispita odnose sa našom pokrajinom i da od trenutka notifikacije ne smatra Kosovo državom.

„U pravno-političkom smislu iz vizure Surinama prema Srbiji ova odluka predstavlja svojevrsnu ‘rekonstrukciju suvereniteta’ Srbije na prostoru Kosova. Iz ugla Srbije i ostalih država sveta koje su ostale verne međunarodnopravnom poretku, ta odluka predstavlja povratak Surinama ka izvornim načelima Povelje UN“, kaže Palević. 

Naš sagovornik dodaje da se u slučaju Surinama za sada može samo spekulisati o razlozima i motivacijama za ovakav čin. „Može se raditi o promeni političke klime, promeni vlasti, uticaju nekih moćnih država koje su promoteri multipolariteta u međunarodnim odnosima, uticaju slučaja Katalonije, raznih ekonomskih razloga i slično. Nemojmo zaboraviti da su pojedine države, takozvane ‘tačkice’ u okeanskim arhipelazima, prema nekim navodima bile novčano donirane od moćnog šiptarskog lobija kako bi se izdejstvovalo priznanje Kosova“, objašnjava Palević.  

On smatra da posledice odluke Surinama neće biti takve amplitude da izazovu veća kolebanja u stavovima država koje su već priznale Kosovo, bar ne u meri neke lavine povlačenja priznanja. „Svakako da ovaj slučaj ostavlja veliki manevarski prostor za akciju naše države i za ostale države koje nisu posegle za priznanjem Kosova. Naravno, ne treba živeti u iluziji da velike zapadne sile, pre svega SAD, Britanija i Nemačka, neće nastaviti, a možda će čak posle ovog slučaja i pojačati aktivnosti i pritiske u pravcu iniciranja novih priznanja Kosova“, objašnjava Palević.

Užice – Oglasna Tabla
Piše: Dejan Veselinović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U vreme regate broj gostiju se množi sa pet: Među posetiocima Kinezi i Arapi

Oglasna Tabla

Radovi na rekonstrukciji putnog pravca za Sinjevac

Oglasna Tabla

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla