Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Оживљавање ужичких села уз подршку ресорног министарства

У протекле две године око 10 милиона динара уложили су Министарство за бригу о селу и град Ужице кроз заједничке пројекте, реализоване са циљем да се ужичка села оживе и у њима унапреде садржаји неопходни за квалитетнији живот мештана. “Михољски сусрети села”, куповина сеоских кућа и набавка минибуса пројекти су реализовани током 2021. и 2022. године, а захваљујући изузетној сарадњи у овој години очекује се наставак започетих пројеката и релаизација нових.

Први “Михољски сусрети села” одржани су у Кремнима уз учешће 23 села са 250 учесника и око 800 посетилаца.

“Потврда да је ова манифестација оправдала сва очекивања стигла је прошле године када је број учесника порастао на око 500, а посетилаца на више од 1 500 током других сусрета одржаних у Луновом селу”, каже помоћница градоначелнице Ужица Мирјана Радивојчевић.

Према њеним речима ова манифестација чији програм је подељен у три целине, такмичење у спорстким дисциплинама, ревијални и излагачки део испунила је постављене циљеве везане за унапређење и обогаћивање друштвеног и спортског живота становника ужичких села.

“Посебан акценат дат је учешћу најмлађих становника, спровођењем ликовног и литерарног конкурса, а учешћем жена у ревијалном и излагачком делу даје се допринос њиховом економском оснаживању”.

Једнако важан је и пројекат реализован током 2022. године, везано за набавку минибуса за потребе превоза сеоског становништва.

“Захваљујући средствима у износу од 5,5 милиона динара које је определило Министарство за бригу о селу и 1,4 милиона динара колико је износило учешће града набављен је минибус, који је у претходних неколико месеци коришћен за превоз деце из сеоских школа. Ученици основних школа из Равни, Волујца, Карана, Рибашевине, Луновог Села, Дрежника, Никојевића организовано су посетили Народни музеј Ужице и то ће у наредном периоду бити омогућено и осталим ученицима из свих сеоских школа. Поред музеја деца ће обилазити и остале установе културе и важне историјске и туристичке локалитете на подручју града Ужица. Поред тога овај минибус биће на располагању и свим осталим мештанима за организован превоз у складу са њиховим потребама”.

Помоћница градoначелнице посебно истиче значај програма који се односи на куповину сеоских кућа уз напомену да су у протекле две године средства за ову намену добиле две породице из Ужица. Једна је кућу купила у Стапарима, а друга у Каменици.

Упоредо са активностима и планираним средствима за релаизацију поменутих пројеката у овој години град ће аплицирати и за нове, које је Министарство за бригу о селу најавило и који се односе на адаптацију или реконструкцију домова културе и задружних домова. Око 155 милиона динара министарство је определило за овај програм који ће сеоском становништву приближити здравствену заштиту, административне услуге, културне садржаје и обезбедити простор за социјализацију и друштвени живот. Планирано је да се у објекте који се адаптирају или реконструишу сместе амбуланта са апотеком, општински/поштански шалтер, сала биоскопског типа са позорницом, клуб за младе са интернет ћошком и клуб за пензионере.

У наредном периоду одредиће се села у којима је могуће рализовати овакава пројекат са којим ће град конкурисати код Министарства за бригу о селу.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА