Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Ozbiljna IPARD sredstva za ozbiljne proizvođače (VIDEO)

Treći javni poziv za meru tri IPARDa otvoren je do 24. februara 2020. godine, a sredstva su namenjena za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda. Preduzeće Zlatiborski ekoagrar poziva zainteresovane poljoprivrednike koji ispunjavaju uslove da se obrate za savet i pomoć.

IPARD, odnosno, instrument pretpristupne pomoći Evropske unije za ruralni razvoj u Srbiji se sprovodi od 2014. do 2020. godine kroz dve mere. Posle investicija u fizičku imovinu gazdinstva, aktuelna mera III podrazumeva investicije u fizičku imovinu za preradne kapacitete i marketing u sektorima mleka, mesa, voća i povrća, grožđa, jaja i ribarstva. Treći javni poziv na snazi je do 24. februara, ali bi svi zainteresovani prerađivači trebalo na vreme da krenu sa prirpremom dokumentacije.

„Ovom prilikom pozivam sve poljoprivrednike sa teritorije opštine Čajetina koji se bave preradom, a znamo da ih ima dosta, da se što pre jave u kancelarije preduzeća „Zlatiborski ekoagrar“ da vidimo šta je ono što je njima potrebno. Mi u sklopu svojih aktivnosti nudimo tu konsultantsku uslugu koja je u ovom slučaju besplatna za popunjavanje forlumara i apliciranje za IPARD fond,“

kaže Katarina Murić iz preduzeća Zlatiborski ekoagrar. U prihvatljive troškove spadaju zanatski, građevinski, infrastrukturni, pejzažni radovi, prilazni putevi kao i nabavka opreme koja je neophodna za unapređenje preradnih kapaciteta i marketinga, a iznos povraćaja je 50 procenata od vrednosti investicije. Realizacija se ne sme započeti pre rešenja o odobrenju projekta. Na ovaj konkurs mogu se prijaviti komercijalna poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu ili preduzetnici upisani u APR, privredna društva i zadruge, a za prerađivače mleka i mesa postoje određena ograničenja.

„U okviru ovog poziva mogu da konkurišu proizvođači iz sektora mleka koji mogu da dobiju povraćaj u iznosu od 10 hiljada evra do dva miliona evra, a njihova dnevna proizvodnja se kreće u rasponu od tri hiljade litara mleka do 100 hiljada litara mleka. Tu su i proizvođači iz sektora mesa koji mogu dobiti povraćaj od 10 hiljada evra do milion evra, i tu se odnosi na proizvođače čiji je kapacitet klanja 10 goveda, 50 ovaca ili 50 svinja. Što se tiče oblasti iz biljne prozvodnje, voća, povrća i grožđa, tu ne postoje nikakva ograničenja te vrste,“

poručuje Katarina Murić. Ideja IPARD programa je da se osnaže srednji proizvođači, a na teritoriji opštine Čajetina postoje primeri dobrog korišćenja ovih bespovratnih sredstava.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kulturno nasleđe – osnova za unapređenje međunarodne saradnje (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od 17. februara do 23. februara pojačana kontrola u saobraćaju

Oglasna Tabla

Užički strelci najbolji drugog dana juniorskog Prvenstva Srbije u Nišu

Oglasna Tabla

Više sredstava za infrastrukturne projekte

Oglasna Tabla

Zlatibor na međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Oglasna Tabla

Mališani iz Požege pronašli novčanik pun para i prijavili, ali nisu znali da su pare lažne

Oglasna Tabla

Sporazum ministartsva i ASS: Atletika ponovo u školama

Oglasna Tabla

Ako ovo zasadite, sigurno ćete profitirati

Oglasna Tabla

Ručak za desetku: Krompir sa kobasicama iz rerne (VIDEO)

Oglasna Tabla