OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Овогодишњи Сабор трубача у Гучи од 5. до 7. августа


 

Лучани – У Гучи, светској престоници трубе одржана је промоција предстојећег, 61. Сабора трубача, који ће бити одржан од 5. до 7. августа.

Пре почетка саме промоције, Гучом се проломио звук трубе и саборске химне „Са Овчара и Каблара“.

Према овогодишњем програму, сабор се враћа традиционалним вредностима, те ће ове године нагласак бити првенствено на труби и културно- уметничким програмима, али ће се радити и на његовом представљању страним гостима.

Општина Лучани и „Скајмјузик” потписали су четворогодишњи уговор о организацији саобора трубача.

„Наша је идеја да будемо неко ко ће овај фестивал враћати коренима и то на најбољи могући начин представити новим генерацијама као и генерацијама које су већ дуго овде. Идеја нам је да заиста симбол овог фестивала, труба, буде још истакнутија, да ова феноменална музика која је свима нама некако у генима и крви буде примећена и прихваћена на прави начин у свим популацијама нашег региона и Европе. Заиста намеравамо да се обратимо европској сцени, европским посетиоцима, да овај феноменални фестивал поврати свој интернационални карактер”,рекао је Миленко Шкарић, оснивач и директор Скајмузик-а.

Председник општине Лучани и председник Саборског одбора, Миливоје Доловић нада се да ће у наредном периоду бити препознат културни значај Саобра трубача у Гучи, не само за овај крај већ за читаву Србију.

„Оно што ми желимо, заједно са „Скајмјузик”-ом, јесте да драгачевски сабор трубача у годинама које долазе, кроз програмски садржај који ћемо заједно припремати, акоји ће осликавати, пре свега, културну баштину нашег народа и оно најлепше што наш народ треба да понуди и Европи исвету. Трудићемо се да ресорно министарство културе и Влада Републике Србије, у годинама које долазе, препознају драгачевски сабор трубача као манифестацију од изузетног значаја за културну баштину Републике Србије. Јер сабор трубача није само труба, то су и кошуље које носимо, то је и неизоставни купусу и печење драгачевско ихладно пиво. Све то је сабор трубача. Све позитивно што треба да покажемо људима који овде долазе”, каже Доловић.

Иако су припреме за сабор увелико у току, Горан Пантелић, директор Културног центра Гуча наглашава да ће њихова успешност и крајњи производ бити евидентни након сабора пошто се буду слегли утисци.

„У предтакмичарским центрима звуци трубе су позвали све да додју у Гучу. Програм сабора, ма колико то све припремали, увек вам остане довољно времена да урадите још нешто. Што се тога тиче, најлакши део је окретање календара, а најлепши део је бити део организације, учестовавати у томе као што сам ја. Ми смо пуно тога припремили. Само да знате да смо на припремем били у Гучи, а шта смо то урадили показаћемо почетком августа”, рекао је Пантелић.

Поред богатог музичког програма, којим ће наравно доминирати звуци трубе и у ком ће наступати и прошлогодишњи победници Марко Трнавац и Кристијан Азировић и традиционалног културно уметничког програма из целе Србије, овогодишњи сабор употпуниће концерти попуалрних народних певачица Ане Бекуте, Снежане Дјуришић и Драгице Радосављевић Цакане, али и Данице Црногорчевић, певачице етно и изворне музике.

 

ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla

Произвођачи тражили да замрзнута цена пелета буде 370 евра по тони

Oglasna Tabla

Концерт групе Неверне бебе

Oglasna Tabla

Санација оштећених тераса на објекту Спомен-дома Меморијалног комплекса Кадињача

Oglasna Tabla

Срби га запленили од Немаца током Другог светског рата, а сада већ деценијама чува Ужице: Тенк симбол је града на Ђетињи

Oglasna Tabla

Суд донео одлуку: Рехабилитован четнички војвода Никола Калабић

Oglasna Tabla

Ужичка “Нискоградња” свакодневно ради на санацији ударних рупа, пресвлачењу коловоза и комплетних реконструкција (ВИДЕО)

Oglasna Tabla