ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Овогодишњи Сабор трубача у Гучи од 5. до 7. августа


 

Лучани – У Гучи, светској престоници трубе одржана је промоција предстојећег, 61. Сабора трубача, који ће бити одржан од 5. до 7. августа.

Пре почетка саме промоције, Гучом се проломио звук трубе и саборске химне „Са Овчара и Каблара“.

Према овогодишњем програму, сабор се враћа традиционалним вредностима, те ће ове године нагласак бити првенствено на труби и културно- уметничким програмима, али ће се радити и на његовом представљању страним гостима.

Општина Лучани и „Скајмјузик” потписали су четворогодишњи уговор о организацији саобора трубача.

„Наша је идеја да будемо неко ко ће овај фестивал враћати коренима и то на најбољи могући начин представити новим генерацијама као и генерацијама које су већ дуго овде. Идеја нам је да заиста симбол овог фестивала, труба, буде још истакнутија, да ова феноменална музика која је свима нама некако у генима и крви буде примећена и прихваћена на прави начин у свим популацијама нашег региона и Европе. Заиста намеравамо да се обратимо европској сцени, европским посетиоцима, да овај феноменални фестивал поврати свој интернационални карактер”,рекао је Миленко Шкарић, оснивач и директор Скајмузик-а.

Председник општине Лучани и председник Саборског одбора, Миливоје Доловић нада се да ће у наредном периоду бити препознат културни значај Саобра трубача у Гучи, не само за овај крај већ за читаву Србију.

„Оно што ми желимо, заједно са „Скајмјузик”-ом, јесте да драгачевски сабор трубача у годинама које долазе, кроз програмски садржај који ћемо заједно припремати, акоји ће осликавати, пре свега, културну баштину нашег народа и оно најлепше што наш народ треба да понуди и Европи исвету. Трудићемо се да ресорно министарство културе и Влада Републике Србије, у годинама које долазе, препознају драгачевски сабор трубача као манифестацију од изузетног значаја за културну баштину Републике Србије. Јер сабор трубача није само труба, то су и кошуље које носимо, то је и неизоставни купусу и печење драгачевско ихладно пиво. Све то је сабор трубача. Све позитивно што треба да покажемо људима који овде долазе”, каже Доловић.

Иако су припреме за сабор увелико у току, Горан Пантелић, директор Културног центра Гуча наглашава да ће њихова успешност и крајњи производ бити евидентни након сабора пошто се буду слегли утисци.

„У предтакмичарским центрима звуци трубе су позвали све да додју у Гучу. Програм сабора, ма колико то све припремали, увек вам остане довољно времена да урадите још нешто. Што се тога тиче, најлакши део је окретање календара, а најлепши део је бити део организације, учестовавати у томе као што сам ја. Ми смо пуно тога припремили. Само да знате да смо на припремем били у Гучи, а шта смо то урадили показаћемо почетком августа”, рекао је Пантелић.

Поред богатог музичког програма, којим ће наравно доминирати звуци трубе и у ком ће наступати и прошлогодишњи победници Марко Трнавац и Кристијан Азировић и традиционалног културно уметничког програма из целе Србије, овогодишњи сабор употпуниће концерти попуалрних народних певачица Ане Бекуте, Снежане Дјуришић и Драгице Радосављевић Цакане, али и Данице Црногорчевић, певачице етно и изворне музике.

 

ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

На територији ПУ Пријепоље од почетка године евидентирано 21 одсто више саобраћајних прекршаја него лане

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА