ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Овогодишња цена малине ниска, а род солидног квалитета

Најкавлитетнију малину на овогодишњој привредно – туристичкој манифестацији „Дан малине“, која је у недељу, 25. јуна, одржана у Бранковини код Ваљева, изложио је малинар Предраг Милосављевић из овог села.
За највећег робног произвођача малине проглашен је Милован Николић из Сирдије, док је за најуређенији малињак, стручна комисија издвојила малињак Дарија Тадића из Драгодола, пише Н1.

Иначе, на овогодишњем 61. „Дану малине“ у Бранковине своје производе изложило је 24 малинара из села Колубарског округа.

Традиционално, одржано је и саветовање о производњи малине у организацији Пољопривредне саветодавне и стручне службе из Ваљева.

„Овогодишњи род малина је солидног квалитета и поред неповољних временских услова у периоду зрења, када је данима падала киша и када су температуре биле испод уобичајног просека за ово доба године“, изјавио је за Н1 Светислав Марковић, директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Ваљеву.

Да је род малине солидног квалитета сложили су се у Бранковини и малинари али се нису сложили са понуђеном откупном ценом, која се креће од 150 до 250 динара за килограм малине у зависности да ли је у питању органска производња или не.

Цена малине у прошлогодишњој кампањи кретала се и до 650 динара за килограм. Малинари сматрају да је понуђена цена економски неисплатива и да ће убудуће утицати на узгајиваче малине, коју популарно зову и „црвено злато“.

Разлоге за оваква драстична колебања цене малине Сетислав Марковић из Пољопривредне стручне службе проналази у, из много разлога, промењеној ситуацији на светском тржишту, где, како каже, понуда и потражња диктирају цену.

„Ове године малина је добро понела у Пољској и Чилеу, земљама које су заједно са Србијом највећи производјачи малине у свету. Прошле године то није био случај, те је понуда малине на тржишту била нешто мања. Иначе, малина из Србије је најбољег квалитета“, тврди Светислав Марковић и наводи да се некада у Србији производило идо 120.000 тона малине, а сада се та производња креће од 60 до 90 хиљада тона.

„Чињеница је, међутим, да хладњачари нису пласирали на тржиште ни сву прошлогодишњу малину те да и то, свакако, утиче на цену овогодишњег рода малине“, тврди Марковић.

Иначе, први пут „Дан малине“ одржан је у порти Бранковачке цркве 1.јула 1962. године у организацији тадашњег Туристичког друштва „Бранковина“.

Нови Магазин

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА