Огласна табла
ПРАВОСЛАВЉЕ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ово су кандидати за новог патријарха: Црква објавила датум кад Србија добија новог поглавара СПЦ

Седница Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве заказана је за 18. фебруар, а седници ће, као најстарији архијереј, председавати епископ шабачки Лаврентије, који је био на челу Сабора и 2010, када је на чело цркве постављен владика нишки Иринеј.

Одредбе Устава СПЦ кажу да нови патријарх мора бити изабран до 19. фебруара 2021. Због пандемије корона вируса “црквена влада” решила је да време које има на располагању у потпуности искористи, како би сви епископи могли да се врате у своје матичне епархије.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић каже да ће СПЦ најпре употпунити празна места.

“Оно што ће први део, претпостављам, бити јесте употпунајвање упражњених места где су тренутно администратори. Свака епархија требало да гласа за избор новог патријарха”, наводи он.

Иако се коверта са именом новоизабраног патријарха извлачи насумично, према наводима медија фаворити за улазак у ужи круг су митрополит загребачко-љубљански Порфирије, епископ бачки Иринеј, епископ браничевски Игнатије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Напомиње да не би улазио у процене ко би могао бити нови партијарх.

“Ја не бих улазио у процене. Мислим да је Порфирије млад, има тек 60 година. Мислим да црква није спремна да изабере патријарха који ће бити 30 година”, мислим да ће гласати за старије колеге.

Смрт Патријарха Иринеја и митрополита црногорко – приморског Амфилохија уздрмале су СПЦ која је у 2020. години изгубила неколико веома важних личности.

“Док је год Христос на челу СПЦ нема опасности. СПЦ се не темељи на епископима, сви служе цркви, а темељ је Исус Христ”, каже он.

Према Уставу Српске православне цркве искључена је било каква могућност да неко ван цркве утиче на избор патријарха. Након извлачења коверте са именом новоизабраног патријарха, отварају се и друге две коверте како би се сви епископи уверили у регуларност избора.

Извор: Медији/Опанак

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Уводи се забрана претицања за камионе на ауто-путу?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове радионице у СтаПарку током викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад унуци засуку рукаве и прабаби исцепају дрва за зиму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА