Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ

Ovo su dve najčistije reke u Srbiji: Jedna od njih smatra se i najčistijom u Evropi, dok drugoj preti veliko zagađenje

Veliki Rzav je jedna od dve najčistije reke u Srbiji. Dugačka je 62 km. Reka izvire u podnožju planine Mučnja visoke 1536 m, koja se nalazi između Kokinog Broda i Ivanjice, istočno od planine Murtenice i južno od Javora. Prave ga Presečka reka koja izvire na obroncima planine Čemernice i Jamčica u selu Močiocima. Od Močioca reka teče kanjonom do sela Visoka. Od Visoke, gde se nalazi Visočka Banja sa termalnim izvorima, se ulazi u Visočki kanjon, na potezu od Radoševa do Kruščice se nalazi suženje i kaskadni vodopad visine oko 2 m.
Na tom delu reka je uska i ulazi u kanjon Orlovače. Ovaj deo reke može da se uporedi sa Tarom. Reka je i dalje uska, ali nema rastinja i grana, već je levo i desno čista stena koja lagano prelazi u dubok kanjon. Jako lepa i uzbudljiva reka, koja protiče kroz čist krečnjački kanjon, sa jako brzim protokom vode i konstantnim manjim bukovima. Nakon izlaza iz kanjona Orlovače, reka teče između sela Ravni i Drežnika koji pripadaju Užičkoj opštini sa leve strane, i sela Severova u Ariljskoj opštini sa leve strane. Od Drežnika, Rzav teče na istok prema Rogama. Posle Roga, Veliki Rzav ponovo ulazi u prelepi kanjon. Reka je jako bistra, nema ni trunke zagađenja i voda je pitka. Rzav dalje teče na istok prema Svračkovu.

Nažalost, zbog izgradnje brane Svračkovo, svo drveće sa okolnih brda je isečeno i bačeno u reku. Kada bude završena brana, kanjon u Rogama će biti potpuno potopljen, ali tu nije kraj planova. Na Rzavu se planira i izgradnja brana u Rogama i Orlovači, koje će čistu planinsku reku umrtviti i pretvoriti u tri akumulaciona jezera.

Kod Svračkova se Mali Rzav uliva u Veliki Rzav sa desne strane. Pre ulaza u Arilje na Rzavu se nalazi nekoliko prelepih plaža: Urjak, Bosa Noga, Žuta Stena. Ispod Bose Noge se nalaze Sonjine Čari. Ispod Žute Stene je brana Ševelj, a posle brane Rzav protiče kroz Arilje gde se uliva u reku Moravicu.
Reka Gradac je smaragdni biser zapadne Srbije koja svojim nijansama zelene boje dokazuje svoju bistrinu i čistoću. Iako je proglašen najčistijom rekom u Srbiji, smatra se da je jedna od najčistijih reka u Evropi. Reka Gradac je biser ovog kraja zbog svoje lepote, prelepog kanjona i još lepše prirode, a sa druge strane je i život ovog kraja, jer mu daje najčistiju vodu za piće. Ovde ćete se osećati kao da ste sami deo prirode, a huk reke je nešto što će Vas terati da se uvek ovde vratite.

Reka Gradac je udaljena od Valjeva nekih 5 km i sam po sebi veoma je specifična reka, jer se od svog izvorišta i preko svog toka različito ponaša. Izvire podno planine Povlen, najveće u nizu valjevskih planina, da bi nakon nekoliko kilometara ponirala i ponovo izbijala na površinu. Nastaje na mestu gde se sastavljaju Bukovska reka i Zabava i odatle, pa sve do ušća u reku Kolubaru, teče kroz klisurasti krajolik u dužini od 28km. Sam kanjon Gradca, koji je usecan kroz vekove, dug je 22.7km i predstavlja pravu avanturu. Posebno su interesantna vrela ove reke koja se nižu čitavim njenim tokom.

Kanjon reke Gradac je impozantno remek-delo prirode, što dokazuje sama okolina. Ovde postoji preko sedamdeset pećina za koje se pouzdano zna, što je zaista neverovatno za ovako malu reku. A time se ne mogu podičiti ni mnogo veće reke. S toga ćete imati priliku da vidite Degurićku pećinu, koja prednjači u odnosu na druge dužinom svojih hodnika, veličinom, a posebno lepotom pećinskog nakita. U blizini pećine je istoimeno selo, a nadomak sela je brana koja pored svoje svrhe, predstavlja i omiljeno kupalište Valjevaca.

Smatra se da je ovo područje bilo dom čoveku još od pradavnih vremena, a tragovi koji su ovde pronađeni vode nas čak do paleolita. Pored toga, bilo je stanovništva i u antičkom dobu, kao i u srednjem veku, a otkriveno je mnoštvo kelija-isposnica.

Reka je idealna prilika za posetioce da se leti rashlade, pa se savetuje i poseta nekolicini mesta za kupanje koja se nalaze u bližoj okolini manastira Ćelije. Voda je veoma čista, pa je možete piti onim delom toka koji je udaljeniji od grada.

Izvor: arilje.in.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Фићом гази сметове на Копаонику: Јован машином старом 45 година превалио српске планине

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вечита недоумица: Зашто се за жуту боју косе каже да је плава?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пророчанство последњег Тарабића леди крв у жилама: Почеће рат незамисливих размена, а сви ће желети да се склоне у Србију!

ОГЛАСНА ТАБЛА

У свету се данас обележава Међународни дан образовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Др Ранко Рајовић родитељима: Дјететов једини посао до 10. године јесте да се игра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плата 240.000 а за овај посао вам не треба факултет: Потражња за радницима! Они у Србији највише зарађују, а није ИТ сектор!

ОГЛАСНА ТАБЛА

НАСА: Само четири године биле су топлије од 2022.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како се вара с криптовалутама – открива бивши радник „фирме“ која је то радила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Василица на 4 начина: Направите традиционални српски колач за Православну нову годину

ОГЛАСНА ТАБЛА