OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ovo je pećina u kojoj su živeli zmajevi: Čuvali izvor na kom su se lečile žene

Užice – Brdo iznad sela Potpeć nadaleko je poznato jer se uprvo tu nalazi pećina koja ima najveći ulaz na celom Balkanu. Njen džinovksi portal u obliku potkovice visok je 50 metara, pa su upravo zbog toga Potpećkom pećinom oduševljeni domaći, ali i strani gosti.

“Ove godine zabeležen je porast broja turista, tako da je našu pećinu posetilo oko 10 hiljada gostiju. Najviše ih zanima da vide ovaj neobičan ulaz u samu pećinu, ali i sama unutrašnjost ih poprilično intrigira”, rekla je za RINU, Nina Udovičić, tiristički vodič.

Ovaj spaleološki biser zapadne Srbije nalazi se 14 kilometara od Užica u severnom delu Drezničke gradine, a istražena i uređena dužina za posetioce je 555 metara. Do ulaza vodi 700 stepenika, a onda se ispred vas pruža neslućeno bogatstvo pećinskog nakita, smeštenog u četiri dvorane neobičnih naziva.

“Prva je dvorana pod kupolom, zatim dvorana zmajeva, Cvijićeva i zatim dvorana Snežana i sedam patuljaka. Legenda kaže da su ovde živela dva pećinska zmaja koja su čuvala čudotvorni izvor koji je, prema predanju, lečio nerotkinje. Kad je izvor presušio zmajevi su se skamenili, ali njihovi oblici su i danas vidljivi”, priča Nina sve tajne ovog mesta.

Najniže dvorane pećine su provereno lekovite jer imaju svojstva prirodne hiperbarične komore u kojoj se koncentracija kiseonika kreće čak od 33 do 40 odsto.

“Gosti ne zaobilaze da posete hiperbaričnu komoru, a mnogi od njih kažu da se u tom mestu lakše i drugačije diše. Ulazili su astmatičari koji kažu da su jedino ovde prodisali punim plućima”, kaže Nina i dodaje da se u unutrašnjosti pećine krije i mali oltar uklesan u steni.

“Prema narodnom predanju u pećini su se krili Srbi od Turaka i na tom oltaru se molili. Kad bi neko preminuo sahranjivali bi ga tu u blizini, kako ne bi otkrili sklonište, a ostaci ovih ljudi su i pronađeni, pa izvađeni i dostojno sahranjeni”.

Potpećka pećina predstavlja svojevrsan spomenik prirode, a u aprilu ove godine uređena je njena unutrašnjost kada je urađena nova elektroinstalacija u glavnom hodniku i dvoranama, pa je ova istorijska lepotica zasijala novim sjajem.

RINA/Foto: RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za petak – 10. jul

Oglasna Tabla

Od prethodnog izveštaja do danas potvrđeno 10 novih slučajeva virusa „covid 19“ u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Odluka Kriznog štaba: Vraćamo meru koju smo imali tokom vanrednog stanja

Oglasna Tabla

Saopštenje OO SNS Čajetina

Oglasna Tabla

Prednosti Zlatibora – visok nivo bezbednosti i do 50 odsto niže cene smeštaja

Oglasna Tabla

Rusija odobrila lek Koronavir za lečenje od Covid-19

Oglasna Tabla

U užičkoj bolnici ubrzano se popunjavaju kapaciteti za sumnjive na korona virus

Oglasna Tabla

Tiodorović: Kraj drugog pika korone posle vikenda

Oglasna Tabla

Zlatar i dalje među najtraženijim destinacijama

Oglasna Tabla