1.1 C
Uzice
децембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ovo je pećina u kojoj su živeli zmajevi: Čuvali izvor na kom su se lečile žene

Užice – Brdo iznad sela Potpeć nadaleko je poznato jer se uprvo tu nalazi pećina koja ima najveći ulaz na celom Balkanu. Njen džinovksi portal u obliku potkovice visok je 50 metara, pa su upravo zbog toga Potpećkom pećinom oduševljeni domaći, ali i strani gosti.

“Ove godine zabeležen je porast broja turista, tako da je našu pećinu posetilo oko 10 hiljada gostiju. Najviše ih zanima da vide ovaj neobičan ulaz u samu pećinu, ali i sama unutrašnjost ih poprilično intrigira”, rekla je za RINU, Nina Udovičić, tiristički vodič.

Ovaj spaleološki biser zapadne Srbije nalazi se 14 kilometara od Užica u severnom delu Drezničke gradine, a istražena i uređena dužina za posetioce je 555 metara. Do ulaza vodi 700 stepenika, a onda se ispred vas pruža neslućeno bogatstvo pećinskog nakita, smeštenog u četiri dvorane neobičnih naziva.

“Prva je dvorana pod kupolom, zatim dvorana zmajeva, Cvijićeva i zatim dvorana Snežana i sedam patuljaka. Legenda kaže da su ovde živela dva pećinska zmaja koja su čuvala čudotvorni izvor koji je, prema predanju, lečio nerotkinje. Kad je izvor presušio zmajevi su se skamenili, ali njihovi oblici su i danas vidljivi”, priča Nina sve tajne ovog mesta.

Najniže dvorane pećine su provereno lekovite jer imaju svojstva prirodne hiperbarične komore u kojoj se koncentracija kiseonika kreće čak od 33 do 40 odsto.

“Gosti ne zaobilaze da posete hiperbaričnu komoru, a mnogi od njih kažu da se u tom mestu lakše i drugačije diše. Ulazili su astmatičari koji kažu da su jedino ovde prodisali punim plućima”, kaže Nina i dodaje da se u unutrašnjosti pećine krije i mali oltar uklesan u steni.

“Prema narodnom predanju u pećini su se krili Srbi od Turaka i na tom oltaru se molili. Kad bi neko preminuo sahranjivali bi ga tu u blizini, kako ne bi otkrili sklonište, a ostaci ovih ljudi su i pronađeni, pa izvađeni i dostojno sahranjeni”.

Potpećka pećina predstavlja svojevrsan spomenik prirode, a u aprilu ove godine uređena je njena unutrašnjost kada je urađena nova elektroinstalacija u glavnom hodniku i dvoranama, pa je ova istorijska lepotica zasijala novim sjajem.

RINA/Foto: RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Udruženje za zaštitu ustavnosti traži ograničavanje rijalitija, rok 16. decembar

Oglasna Tabla

Stanisavljević: „Bezbednost đaka i prosvetnih radnika na prvom mestu prioriteta“

Oglasna Tabla

Čak 140.000 suđenja je zastarelo, a pola miliona procesa traje duže od 5 godina

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Stanisavljević: „Bezbednost đaka i prosvetnih radnika na prvom mestu prioriteta“

Oglasna Tabla

Održana javna rasprava o zaštiti dece od nasilja

Oglasna Tabla

Gde je sada legendarna vučica Alfa koja je svojevremeno sa monahom Amvrosijem proslavila selo i manastir Kovilje

Oglasna Tabla

Deca Orahovca – junaci našeg vremena

Oglasna Tabla

Zakazivanje pregleda u SB Čigota

Oglasna Tabla