Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ovo je najstarija hidrocentrala u Evropi: Simensovu opremu volovi vukli nekoliko meseci

Užice – Retko ko je poverovao proročanstvu Tarabića kad su u junu mesecu 1868. godine rekli rekli da će iz reke Đetinje izaći svetlost. Samo posle 32 godine, njihove prognoze su se obistinile i u Užicu je napravljena prva hidrocentrala u Evropi, i to po Teslinim principima polifaznih struja.

“Odluka o izgradnji hidroelktrane potekla je od akcionara takačke fabrike kojima je bio potreban jeftin, a siguran izvor energije. U sprovođenju njihovih namera, pomogao ima je ugledni profesor Đorđe Stanojević koji je zaključio da u ovoj reci ima dovoljno vodene snage za proizvodnju električne energije”, rekla je za RINU, kustos muzeja u Užicu, Zagorka Milićević.

Odluka o ovom poduhvatu stigla je vrlo brzo do Obrenovića koji su podržali gradnju, a kralj Aleksandar postavio je kamen temeljac u maju mesecu 1899. godine. Đorđe Stanojević imao je zadatak da nabavi opremu za ovu hidreletranu.

“Nabavio je simensove turbine i generatore. Oprema je iz Pešte i Beča vozom stigla do Kragujevca, a kako Užice u to vreme nije imalo prugu, oprema je prebačena na drvena kola koja su vukla šest pari volova. Tako je ovaj karavan putovao mesecima, a brojni Srbi su milili da je u pitanju seoba naroda”, priča Zagorka.

Zagorka Milićević, kustos muzeja u Užicu, Foto: RINA

Kad je oprema na volovima stigla, Ere nisu časile časa i odmmah su krenuli u izgradnju i potrudili se da u znak zahvalnosti hidroelktrana bude otvorena 02. avgusta, na rođendan kralja Aleksandra Obrenovića.

“Mali broj Užičana je smeo uopšte da prisustvuje otvaranju, jer nije im bilo jasno, kako to struja i voda mogu da se spoje, da žica prođe kroz tavan, a da kuća ne ekplodira. Mislili su da će doći do neke velike eksplozije”, rekla je Zagorka.

Prva struja proizvedena prepodne koristila se za potrebe tkačke fabrike, a poslepodne za oosvetljivanje grada, pojednih kafana, dućana i mehana, a plaćala se po sijalici.

Hidrocentrala koja i dalje radi na Teslinim principima, Foto: RINA

Hidroelktrana pod gradom radila je do 1973. godine, ali oprema je i danas nakon 120 godina ostala ispravna i sačuvana. Brojne strane delegacije i amabasadori nisu zaobišle ovaj svojevrsan spomenik, koji predtsvlja jedan od najveći turistčkih potencijala Užica.

Izvor:RINA/Naslovna:Najstarija hidrocentrala u Evropi, foto: RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas još toplije, sunčano, do 18 stepeni, a od ponedeljka SNEG

Oglasna Tabla

Pre 30 godina, đačke torbe su bile lakše, ali je znanje bilo veće

Oglasna Tabla

Odmalena sam stoku voleo, hit-video iz Požege: Dragan je lep, mlad i domaćin, ali neoženjen! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Oglasna Tabla

Maminin stopama: Bronza za Kalinu Bogojević

Oglasna Tabla

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla

Srbija planira zabranu plastičnih tanjira, kašika, viljuški, slamčica

Oglasna Tabla

Veliki uspeh užičke košarke, Sloboda ide u ABA 2 ligu

Oglasna Tabla

Promocija projekta Neolife na 42. Međunarodnom samu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla