OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ово је једна од најкраћих река, а доноси одличну зараду


 

Ужице – Познато по пећини која има највећи улаз на Балкану, село Потпећ и ове године нашло се на мапи домаћих туриста. Удаљено је 14 километара од центра Ужица и врло често га обилазе и путници који крену да свој одмор проведу на Златибору или Црној Гори. Пут вас прво води кроз живописну Злакусу, надалеко чувену по врсним грнчарима, након чега стижете у зеленелом ушушкану Потпећ. Налази се на обалама реке Петнице која извире управо из пећине.

„То је река понорница која излази из пећине и тече кроз село, да би се на крају улила у Ђетињу. Целим својим током ствара живописне пејзаже, феноменалне за одмор у врелим летњим данима. Њен хук вас опушта и смирује. Одувек је била извор живота у овим крајевима иако је дугачка непуна два километра. Богата рибом представљала је једини спас нашем народу који се за време владавине Турака од непријатеља крио у Потпећкој пећини“, рекла је за РИНУ Ана Лазаравећ из Ужица која викенде, како каже, најрадије проводи управо у овом селу.

У горњем току реке Петнице јављају се специфичне каскаде, на почетку веома мале, тек након неколико стотина метара оне прерастају у веома лепе водопаде. Највећи је висок око осам метара. Надалеко је позната као изузетно чиста и богата рибом, тако да је на њеним обалама већ деценијама начичкано неколико рибњака.

“Већ децинијама уназад овде пoстоје рибњаци, а ја сам наставила породичну традицују, као и моји рођаци. Река Петница јако је погодна за узгој рибе, због њене темепартуре која се чак и у зимским месецима креће између осам и дванаест степени. Никада не леди и то је јако важно за опстанак рибе. Иако на Петници има чак шеснаест рибњака, посла има за све нас. Да би риба била добра и квалитена мора редовно и квалитетно да се храни, а о хигијени и чистоћи базена мора да се води рачуна свих 12 месеци у години“, каже Милица.

Ако је судити по пупуњености и немогућности да овде пронађате паркинг место сви рибњаци раде одлично, а домаћини су не желећи да велики потенцијал пропада отворили и своје ресторане у којима се током сезоне тражи место више.

Село Потпећ свакако је најпосећеније у време поста, па се на већини рибњака чека ред и унапред заказују термини, како купци кућама не би отишли празних руку.

„За Никољдан је убедљиво највећа потражња и врло често сви рибњаци тада остану пусти. Колико год да је има, све се прода. Људи из свих оближњих градова и општина, овде наручују, али имамо купце и из Београда и Новог Сада. Добар глас далеко се чује“, рекла је кроз осмех Милица

ГЗС/ РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla