19.3 C
Uzice
септембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OVI SREDNJOŠKOLCI SU NAJBOLJI FIZIČARI I HEMIČARI, A SAD ĆE POKUŠATI DA SE DOKAŽU U SVETU

Petoro srpskih srednjoškolaca kreću put Tajlanda na Međunarodnu olimpijadu iz hemije, dok će znanje fizike predstaviti petorka iz Petnice na Internacionalnom turniru u Singapuru.

Andrej Kukuruzar iz Sombora, Igor Topalović i Andrej Kovačević iz Užica, Anamarija Nikoletić i Damjan Čubraković iz Beograda uspesima na regionalnim, a potom i na republičkim takmičenjima izborili su se za mesto u timu koji će se u Tajlandu od 6. do 15. jula boriti za medalje na Olimpijadi iz hemije. Pripremali su se vredno na Hemijskom fakultetu pod mentorstvom dr Dušana Sladića, profesora Hemijskog fakulteta, kao i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu pod rukovodstvom profesora dr Nika Radulović.

Andrej Kukuruzar, učenik četvrte godine Gimnazije „Veljko Petrović” u Somboru, jedini je sa iskustvom na Međunarodnoj olimpijadi.

– Zadovoljan sam prošlogodišnjim uspehom, kada sam osvojio bronzu. Naravno, voleo bih da i ove godine dobijem medaljum koja god bila, svakako je uspeh – ističe Kukuruzar, koji je nedavno odlučio da upiše Hemijski fakultet.

Veliko priznanje iza sebe imaju i Damjan i Anamarija, učenici Matematičke gimnazije.

– Bili smo u istoj ekipi koja je na Međuregionalnom hemijskom turniru na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi osvojila prvo mesto – priča Anamarija u pauzi rešavanja zadataka iz termodinamike.

Andrej Kovačević, đak treće godine Užičke gimnazije, sada će prvi put učestvovati na međunarodnom takmičenju, ali ističe da tremu nema još uvek.

– Možda pred samo nadmetanje bude drugačije, ali sumnjam jer ja uvek dajem sve od sebe i volim da se takmičim. Svi smo mi i u Istraživačkoj stanici Petnica, radimo projekte na programu hemije, mi i ne primećujemo koliko nam vremena sve ovo oduzima jer nam je zanimljivo – ističe on.

Za svoje mesto u timu izborio se i đak 2. razreda Užičke gimnazije Igor Topalović, koji je zasad rezervni igrač.

Kada je reč o drim timu fizičara, čine ga Milena Simić i Luka Lazarević iz Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, Aleksandra Stojković, učenica Aleksinačke gimnazije, kao i Miloš Rašić i Edvin Maid, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Njihove pripreme tekle su u Istraživačkom centru Petnica, i to veoma specifično – kako uz pomoć fizike proveriti da je kuvano jaje kuvano ili pomoću ljudske kose napraviti uređaj za merenje vlažnosti vazduha.

– Radi se o takmičenju koje podstiče kreativno-istraživačko angažovanje učenika, unapređuje njihovo kritičko razmišljanje i jača njihove prezentacione sposobnosti, sve kroz izumiteljske i istraživačke zadatke iz oblasti tehničkih nauka – objašnjavaju vođe našeg tima Vladimir Veljić i dr Aleksandra Alorić, koji zajedno sa takmičara već sutra ulaze u trku za medalje.

Izvor: blic.rs/M. Rašić/ P. Vujanac

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Težak život u opustelom selu

Oglasna Tabla

BRAVO! AK „Pora“ osvojila 10 medalja na prvenstvu Srbije!

Oglasna Tabla

Krstina Grujičić srebrna na Finalu kupa Srbije u bacanju kugle

Oglasna Tabla

U petak konačna odluka o prenosu vlasništva nad Aerodromom „Ponikve“ na Republiku

Oglasna Tabla

Povećanje plata i penzija

Oglasna Tabla

Znao sve, a dva dana ćutao o nasilju u školskom dvorištu!

Oglasna Tabla

Cena skače iz sata u sat: Nafta skuplja 20 odsto, planeta se trese, ekonomije klize ka recesiji

Oglasna Tabla

Okrivljeni za ubistvo Save Grobara izneli odbranu: Božović i Čekićević se svađali ko je ubica, optuživali jedan drugog!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 17. septembar

Oglasna Tabla