13.7 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OVI SREDNJOŠKOLCI SU NAJBOLJI FIZIČARI I HEMIČARI, A SAD ĆE POKUŠATI DA SE DOKAŽU U SVETU

Petoro srpskih srednjoškolaca kreću put Tajlanda na Međunarodnu olimpijadu iz hemije, dok će znanje fizike predstaviti petorka iz Petnice na Internacionalnom turniru u Singapuru.

Andrej Kukuruzar iz Sombora, Igor Topalović i Andrej Kovačević iz Užica, Anamarija Nikoletić i Damjan Čubraković iz Beograda uspesima na regionalnim, a potom i na republičkim takmičenjima izborili su se za mesto u timu koji će se u Tajlandu od 6. do 15. jula boriti za medalje na Olimpijadi iz hemije. Pripremali su se vredno na Hemijskom fakultetu pod mentorstvom dr Dušana Sladića, profesora Hemijskog fakulteta, kao i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu pod rukovodstvom profesora dr Nika Radulović.

Andrej Kukuruzar, učenik četvrte godine Gimnazije „Veljko Petrović” u Somboru, jedini je sa iskustvom na Međunarodnoj olimpijadi.

– Zadovoljan sam prošlogodišnjim uspehom, kada sam osvojio bronzu. Naravno, voleo bih da i ove godine dobijem medaljum koja god bila, svakako je uspeh – ističe Kukuruzar, koji je nedavno odlučio da upiše Hemijski fakultet.

Veliko priznanje iza sebe imaju i Damjan i Anamarija, učenici Matematičke gimnazije.

– Bili smo u istoj ekipi koja je na Međuregionalnom hemijskom turniru na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi osvojila prvo mesto – priča Anamarija u pauzi rešavanja zadataka iz termodinamike.

Andrej Kovačević, đak treće godine Užičke gimnazije, sada će prvi put učestvovati na međunarodnom takmičenju, ali ističe da tremu nema još uvek.

– Možda pred samo nadmetanje bude drugačije, ali sumnjam jer ja uvek dajem sve od sebe i volim da se takmičim. Svi smo mi i u Istraživačkoj stanici Petnica, radimo projekte na programu hemije, mi i ne primećujemo koliko nam vremena sve ovo oduzima jer nam je zanimljivo – ističe on.

Za svoje mesto u timu izborio se i đak 2. razreda Užičke gimnazije Igor Topalović, koji je zasad rezervni igrač.

Kada je reč o drim timu fizičara, čine ga Milena Simić i Luka Lazarević iz Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, Aleksandra Stojković, učenica Aleksinačke gimnazije, kao i Miloš Rašić i Edvin Maid, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Njihove pripreme tekle su u Istraživačkom centru Petnica, i to veoma specifično – kako uz pomoć fizike proveriti da je kuvano jaje kuvano ili pomoću ljudske kose napraviti uređaj za merenje vlažnosti vazduha.

– Radi se o takmičenju koje podstiče kreativno-istraživačko angažovanje učenika, unapređuje njihovo kritičko razmišljanje i jača njihove prezentacione sposobnosti, sve kroz izumiteljske i istraživačke zadatke iz oblasti tehničkih nauka – objašnjavaju vođe našeg tima Vladimir Veljić i dr Aleksandra Alorić, koji zajedno sa takmičara već sutra ulaze u trku za medalje.

Izvor: blic.rs/M. Rašić/ P. Vujanac

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Našem Nemanji Kovačeviću uručena nagrada „Svetislav Milić“

Oglasna Tabla

Đorđe Balašević doživeo infarkt!

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla