ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ове сезоне летовања скоро без икаквих мера

Иако су најаве светских стручњака, али и домаћих радника у туризму да се ова грана на старе стазе неће вратити пре 2024, од ове туристичке сезоне у свету, али и код нас се очекује доста, много више него претходне две године.

Током 2020. због пандемије корона вируса туризам је на тренутак скроз стао, прошле године се опоравио донекле, а ове се очекују знатно бољи резултати.

На Београдском сајму данас почиње и траје до недеље Међународни сајам туризма на ком ће излагачи представити своје понуде за предстојећу летњу сезону и одморе, а многе од њих ће бити и са попустима до 50 одсто.

„Многе агенције излазе са понудама за Турску, Грчку, Египат, Шпанију, Италију, Црну Гору, Албанију и далеке дестинације које су популарне током целе године, а попусти ће бити и до 50 одсто на ране уплате“, каже за Данас Милан Лаиновић из Националне асоцијације туристичких агенција.

Међу путницима је, како каже, велико интересовање, а путовања неће као у претходном периоду бити проблем.

„Свуда ће моћи да се иде, информације које добијамо од партнера који ће бити гости и на Сајму су да неће бити нових драстичних мера. Конкретно не знамо шта ће бити, али постоје најаве да се иде ка попуштању мера“, напомиње он.

Лаиновић напомиње, на пример, да за Грчку више нема, односно да се укида обавеза регистрације, али да остају на снази обавеза потврде о вакцинисању, ПЦР или антигенски или прележаном ковиду.

„Верујемо да ће велики број држава укинути мере пред сам почетак туристичке сезоне, најважније да ће моћи да се путује и да ће ситуација бити добра, велики број је већ резервисао путовања“, каже наш саговорник.

Што се тиче епидемиолошке ситуације, како каже, мере свуда попуштају, разговара се о укидањима, а поједине државе неће имати никакве мере, као на пример Црна Гора.

„Наша претпоставка је да ће за неколико месеци и друге државе укинути мере, не знамо да ли ће то бити тако, али свакако ће моћи да се путује и најбитније је да је много веће интересовање него прошле године“, напомиње Милан Лаиновић.

Прве најаве тога долазе из Турске, наиме, амбасадор те земље у Србији Хами Аксој најавио је да ће као додатни вид либерализације путовања туристи из Србије у Турску ускоро моћи да путују и са чипованим личним картама.

Аксој је рекао да Турска и Србија имају традиционално добре односе у сфери туризма и подсетио да је Турску прошле године посетило 85 одсто више српских туриста у односу на 2020, док је Србију посетило чак 95 одсто више турских држављана.

„Између наше две земље већ постоји безвизни режим путовања, а према новом споразуму који ће ући у процедуру ускоро моћи ћемо да путујемо са чипованим личним картама“, рекао је Аксој и подсетио да је од децембра успостављена директна авио-линија између Београда и Анкаре која има за циљ да српским туристима олакша да стигну и до других туристичких центара Турске.

У свету је прошле године било 415 милиона путника, за неких четири одсто више него 2020. али и даље много мање у односу на 2019. годину (72 одсто).

Србију је прошле године посетило мало мање од 2,6 милиона туриста, од чега су 1,72 милиона домаћи гости, док је страних било нешто мало више од 871.000, половина од тога била је у Београду.

У исто време, забележено је 8,1 милиона ноћења, од чега су 5,7 милиона направили домаћи туристи, и то највише у бањским местима. Током 2021. највише домаћих туриста било је у бањама, више од 602.000, и то убедљиво највише у Врњачкој, потом и Сокобањи, у којој криза због пандемије није погодила туризам. У њу је прошле године дошло готово 160.000, углавном, домаћих гостију.

Сезона је, баш као и годину дана пре тога била одлична, а број туриста у овом граду на југу Србије расте из године у годину од 2013. наовамо.

Многе домаће и стране дестинације ће бити део понуде четвородневног Сајма који почиње сутра и који се ове године одржава под слоганом „Између планина и мора“.

На сајму ће се представити осим Грчке, Турске, Црне Горе, Туниса, Египта, БиХ, Бугарске, Северне Македоније, Румуније, Мађарске, Словачке, Малдива, и појединачни излагачи из Албаније, Хрватске и Словеније.
Први пут ове године посетиоцима ће бити представљене две нове дестинације – егзотична Малезија и Демократска Република Сао Томе и Принципе, коју чине два острва у Гвинејском заливу у централној Африци.

Улазнице

Осим Сајма туризма (од 24. до 27. марта) у исто време биће организован и Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме, као и Сајам вина. Цена појединачне улазнице је 400 динара, групна кошта 300 динара, исто колико и групна улазница за ђаке и студенте, док је породична улазница 800 динара. Пословна улазница са пакетом погодности је 2.000 динара, а паркинг на Сајму по сату 150 динара.

Данас / Љ. Буквић

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА