ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Ове године жене иду у пензију са 63 године и четири месеца

Директор Сектора за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања у Фонду ПИО Владимир Станковић рекао је данас да ће се услови за остваривање старосне пензије за мушкарце и жене у смислу година живота изједначити 2032. године и да не би требало да се мењају у наредном дужем периоду.

„Правила о условима за остваривање старосне пензије постављена су 2014. године и подразумевају да, у односу на то које календарске године осигураник иде у пензију, испуњава одређене услове, тако да је предвиђено да ове године мушкарци морају да имају 65 година живота и 15 година стажа, док је за жене 2022. године то 63 године и четири месеца живота и најмање 15 година стажа“, изјавио је Станковић за Танјуг.

Нагласио је да ће се сваке следеће године за жене старосна граница повећавати за по два месеца.

„Услови за одлазак у старосну пензију изједначиће се за мушкарце и жене 2032. године, када ће и једни и други морати да имају 65 година живота и најмање 15 година стажа“, прецизирао је Станковић.

Он је навео да се приликом утврђивања старосне границе за одлазак у пензију узима у обзир више чињеница.

„Једна је животни век, затим услови рада, послови који се обављају, економска снага државе, да могу да се рефинансирају пензије. Економска ситуација у Србији је добра, што се тиче животног века грађана и услова рада на радним местима, реално је да се старосна граница не повећа у дужем периоду“, проценио је Станковић.

На питање о праву на остваривање пензија за људе у дијаспори, одговорио је да се, према уговорима које Србија има са тридесетак земаља, стаж остварен у Србији и у иностранству сабирају и да се пензија може остварилти у Србији или у страној држави у којој осигураник живи.

„Само треба на време обезбедити потврду о стажу у инсостранству како се не би губило време када се буде одлучивало о праву на остваривању пензије“, напоменуо је Станковић и додао како се на сличан начин остварују права осигураника из бивших југословенских република.

Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење “Право у жицу” врло успешно на 8. фестивалу младих гуслара у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Асфалтирањем се завршавају радови у Улици Марије Маге Магазиновић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва у руралној средини (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан срца – 29. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба – Хобијем по свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 6. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА

На мобилном мамографу у Чајетини прегледано 788 жена, најављене нове активности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први „Ужички фестивал ходања“ у недељу 1. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА