Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ове године жене иду у пензију са 63 године и четири месеца

Директор Сектора за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања у Фонду ПИО Владимир Станковић рекао је данас да ће се услови за остваривање старосне пензије за мушкарце и жене у смислу година живота изједначити 2032. године и да не би требало да се мењају у наредном дужем периоду.

„Правила о условима за остваривање старосне пензије постављена су 2014. године и подразумевају да, у односу на то које календарске године осигураник иде у пензију, испуњава одређене услове, тако да је предвиђено да ове године мушкарци морају да имају 65 година живота и 15 година стажа, док је за жене 2022. године то 63 године и четири месеца живота и најмање 15 година стажа“, изјавио је Станковић за Танјуг.

Нагласио је да ће се сваке следеће године за жене старосна граница повећавати за по два месеца.

„Услови за одлазак у старосну пензију изједначиће се за мушкарце и жене 2032. године, када ће и једни и други морати да имају 65 година живота и најмање 15 година стажа“, прецизирао је Станковић.

Он је навео да се приликом утврђивања старосне границе за одлазак у пензију узима у обзир више чињеница.

„Једна је животни век, затим услови рада, послови који се обављају, економска снага државе, да могу да се рефинансирају пензије. Економска ситуација у Србији је добра, што се тиче животног века грађана и услова рада на радним местима, реално је да се старосна граница не повећа у дужем периоду“, проценио је Станковић.

На питање о праву на остваривање пензија за људе у дијаспори, одговорио је да се, према уговорима које Србија има са тридесетак земаља, стаж остварен у Србији и у иностранству сабирају и да се пензија може остварилти у Србији или у страној држави у којој осигураник живи.

„Само треба на време обезбедити потврду о стажу у инсостранству како се не би губило време када се буде одлучивало о праву на остваривању пензије“, напоменуо је Станковић и додао како се на сличан начин остварују права осигураника из бивших југословенских република.

Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечне зараде жена у домаћем ИТ сектору 1.300 евра, мушкараца 1.700

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено седам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво време, киша местимично

ОГЛАСНА ТАБЛА