ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Ове године незапосленима по 300.000 динара за започињање бизниса

Национална служба за запошљавање (НСЗ) расписаће током фебруара јавни позив незапосленима за доделу субвенција за самозапошљавање, што је предвиђено нацртом Акционог плана за спровођење стратегије запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2023. године. Овај вид финансијске подршке односи се на особе које се воде на евиденцији НСЗ и имају завршену обуку за развој предузетништва.

Износ субвенције је са почетних 250.000 динара повећан за 50.000 динара, тако да ће једнократни износ од 300.000 динара добити сви они који испуњавају наведене услове.

Помоћ при запошљавању од 330.000 динара намењен је за незапослене особе са инвалидитетом, ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва уколико оснивач заснива у њему радни однос.

Из Националне службе за запошљавање за Бизнис.рс кажу да ће јавним позивима незапосленима за доделу субвенција за самозапошљавање који ће бити расписани у 2023. години прецизније бити дефинисани услови по којима незапослено лице може остварити право на доделу субвенције. Такође, биће прецизирано која документација је потребна за подношење захтева, делатности које не могу бити субвенционисане, висина износа средстава и друге информације од значаја за учешће у програму.

“Током фебруара је планирано расписивање јавних позива за доделу субвенција за самозапошљавање који ће бити доступни у бесплатној електронској публикацији о запошљавању „Послови“, као и на сајту Националне службе за запошљавање www.nsz.gov.rs у делу Конкурси НСЗ”, наглашавају наши саговорници.

Поред јавних позива које расписује Национална служба за запошљавање у току календарске године се расписују и јавни позиви у сарадњи са јединицама локалне самоуправе, као и јавни позиви које расписују локалне самоуправе уз техничку подршку Националне службе за запошљавање.

“У овој години планирано је да помоћ за самозапошљавање добије 3.700 незапослених лица, од којих је 100 особа са инвалидитетом”, истичу из НСЗ.

Најчешће делатности које су до сада подржане субвенцијама за самозапошљавање су из области производње и производног занатства, услужног занатства и интелектуалних услуга.

Филијале Националне службе за запошљавање током целе године организују и изводе дводневне обуке из области предузетништва под називом „Пут до успешног предузетника“. Обука има за циљ да полазницима омогући да провере оправданост своје пословне идеје, сагледају предности и ризике уласка у приватни посао, да се информишу о поступку регистрације делатности и актуелним законским прописима, као и да науче да попуне бизнис план.

Обука обухвата пет области: основе предузетништва, правни аспект бизниса, порезе и доприносе за предузетнике, Бизнис план радионицу и информације о уговорним обавезама према Националној служби за запошљавање.

Предузетници који су претходних година добили овај вид подршке саветују да се пре пријаве на конкурс направи добар бизнис план, а овај документ није нешто што треба састављати само на почетку неког посла, већ и у току самог пословања.

Стручњаци кажу да разлози за прављење бизнис плана могу бити и увођење новог производа у асортиман, али да је кључ свега прво идеја, а онда све оно што се врти око ње. То се пре свега односи на улагања и трошкове које може да изискује пословна идеја, а онда и на потенцијалне приходе који се могу остварити.

Међутим, пословни саветници наводе да треба бити обазрив и имати на уму и неке можда скривене трошкове који нису на први поглед очигледни, на пример гориво за аутомобил или поправке машина. Треба бити проницљив, студиозан и реалан.

„Фирма већ постоји, али уводите нешто ново? Направите бизнис план. Сагледајте како ће то да утиче на приходе, трошкове, да ли ће и како да утиче на остале производе и услуге које имате. Такође, бизнис план можете направити и ако проширујете производни погон, мењате пословну идеју. Пре оснивања самог предузећа, али и у току самог пословања – кад год мислите да се нешто кључно у пословању променило“, саветују стручњаци.

Извор: biznis.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додела Награде “Милутин Ускоковић”

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник: Дан пешачења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас претежно сунчано и топлије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА