2.1 C
Uzice
децембар 13, 2019
SRBIJA

Ove godine moguć manji rod maline

Prošlogodišnja vrednost izvoza maline iznosila je 233 miliona dolara i to je ujedno najvažniji srpski izvozni proizvod. U našoj zemlji malina je zasađena na više od 20.000 hektara.

Plod maline - © Pixabay

Topli prolećni dani idealni su za uređenje i primremu malinjaka za berbu, ali u ovom periodu već se javljaju prve procene.

„Još ne možemo dati konačnu ocenu, imamo tako-reći pola-pola: Pola je osušenih mailinjaka a polovina u nekom dobrom stanju, tako da – videćemo“, rekao je za RTS proizvođač Borko Pavić iz Centra za razvoj poljoprivrede.

Dragan Bogdanović iz Udruženja malinara „Vilamet Spas“ iz Arilja navodi da će biti manje roda.

„Ostali su kratki zaperci, tako da ako smo prošle godine imali nepunih 70.000 tona, očekuje se da će ove godine biti 40 odsto manje“, rekao je Bogdanović.

Da je prošla godina sa kasnim snegom a onda i sušom ostavila tragove na malinjacima, dok joj ovogodišnje vremenske prilike pogoduju, slažu se i stručnjaci.

Ove godine moguć manji rod maline - © Pixabay

„Zasadi maline su uglavnom prezimili relativno dobro u zavisnosti od agrotehnike, neki su bolji, neki su lošiji, ali možemo generalno reći da letorasti ipak nisu na visini na kojoj su nekada bili i možemo očekivati da će rod verovatno biti nešto niži u odnosu na ranije godine“, kaže Andrija Radulović iz Poljoprivredne savetodavna službe Užice.

U poslednjoj deceniji površine pod malinjacima su duplirane. Prosečan prinos, međutim, opada, a cene su različite, od godine do godine i uglavnom se formiraju kada berba uveliko krene.

Šta očekuju proizvođači a šta izvoznici maline?

Da proizvodnju od koje na neki način zavisi većina domaćinstava užičkog kraja treba očuvati i unaprediti slažu se i proizvođači i hladnjačari. Proizvođači od ministarstva očekuju podelu i subvencije po reonima a izvoznici poštovanje pravila i u proizvodnji i preradi maline.

I jedne i druge zanima i cena jer je oko prošlogodišnje od konačnih 150 dinara bilo razmimoilaženja.

 

Prinos maline - © Pixabay

„Mi moramo sve učiniti da održimo tu proizvodnju maline. Nisam pristalica niske cene otkupa. Mi smo ove godine izašli s minimalnom cenom otkupa sa 120 dinara.Smatram da je to cena koja štiti proizvođače da mogu sa 120 dinara, to je garantovana cena za iznos avansa koji su od nas uzeli“, rekao je Rade Ljubojević, potpredsednik PKS-a i izvoznik.

Izvor:  RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte

Oglasna Tabla

Oblačno, mestimično sa kišom i malo toplije

Oglasna Tabla

Udruženje za zaštitu ustavnosti traži ograničavanje rijalitija, rok 16. decembar

Oglasna Tabla

Čak 140.000 suđenja je zastarelo, a pola miliona procesa traje duže od 5 godina

Oglasna Tabla

10 razloga za ćirilicu: Zamenjivanje ćirilice latinicom je znak pomanjkanja osećaja za lepo

Oglasna Tabla

Isplata posebne novčane naknade počinje danas

Oglasna Tabla

Eko-taksa od 1.200 do dva miliona dinara ako zagađujete životnu sredinu, i vaše domaćinstvo će je plaćati

Oglasna Tabla

Danas pretežno oblačno i malo toplije, u većini mesta suvo

Oglasna Tabla

Šest svetskih medalja iz fizike za srpske osnovce!

Oglasna Tabla