ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

„ОВДЕ ВОДЕ ЛЕЧЕ, А ЉУДИ ВИДЕ ДАЉЕ“ Јелена чува успомену на видовите претке Тарабиће, а кућа Милоша и Митра постаће туристичка атракција

Оронула кућа у селу Кремна, у којој су рођени стриц и синовац у чија предсказања завирују многи забављени прошлошћу, тумачењем данашњице и ослушкивањем будућности, у догледно време прерашће у музеј и са пратећим објектима постати туристичка атракција у мистичној долини под Таром.

Потомци чувеног Милоша и Митра својим прецима у част, а селу у корист, решили су да оснују Задужбину пророка Тарабића и ка том циљу већ направили значајне кораке. Задужбина је регистрована прошле године, а њом ће, како је недавно прецизирано Споразумом о сарадњи, док су живи управљати троје оснивача.

Оснивање задужбине

После њих бригу ће преузети град Ужице о чијем трошку ће се финансирати израда пројектне документације за реконструкцију и рестаурацију куће Тарабића и изградњу помоћног објекта.

– Кућа Милоша и Митра Тарабића већ је урбанистичким плановима дефинисана као културно добро. Град ће ангажовати архитекту да уради пројекат реконструкције куће чији ће спољни изглед бити аутентичан оном из 1860. године. Када кућа буде завршена, Завод за заштиту споменика културе из Краљева уврстиће је у непокретно културно добро Републике Србије – прича за „Блиц“ Јелена Лјубинковић из Београда, чукунунука старијег креманског пророка.

Њена бака, мајчина мајка, била је ћерка једне од три сестре Милоша Тарабића.

Јелена је Задужбину основала са рођацима Жарком и Костом Тарабићем. Жарко, као наследник куће Милоша и Митра, одрекао се овог добра са припадајућим плацем, плус задужбини даривао још 35 ари земље.

– Пророчанство Тарабића не сме да буде интерес појединца, ма ко то био, него целе заједнице јер је уткано у нашу културну баштину и преноси се са колена на колено. Наш циљ није да рекламирамо „Креманско пророчанство“ које је искомпромитовано кроз време разноразним књигама – интерпретацијама и коришћено у политичке и економске интересе појединаца. За нас потомке пророка Тарабића једино је аутентично пророчанство које је написано 1940. у књизи др Радована Казимировића – каже наша саговорница.

Потомке, наставља Јелена Љубинковић, интересује да чувење предака ставе у службу туризма и да Кремна имају економску корист.

Фото: ВЛАДИМИР ЛОЈАНИЦА / РИНГИЕР

– Циљ је да Кремна буду представљена као мистично подручје, што уосталом и јесте, у коме постоје посебне енергије. Наш слоган биће: „Овде нема даљина, небо и звезде су близу, овде воде лече, а људи виде даље“ – појашњава она.

Изложбе, семинари, ресторан…
Будући музеј у кући Милоша и Митра Тарабића састојаће се из три целине. Подрум је планиран као изложбени део у коме ће бити постављене фотографије свих Тарабића који су живели овде између два светска рата.

– Приземље куће постаће футуристички музеј где ће виртуелни ефекти враћати посетиоце кроз време, 200 година уназад, на Тару где су Милош и Митар проводили дане са својим стадима и гледали шта други нису могли да виде – тајну везу са светом будућности. У поткровљу куће се налазе две собе, али за сада нисмо дефинисали у шта ћемо их преуредити – прича Јелена Лјубинковић.

Неће се Задужбина пророка Тарабића састојати само од постојеће куће која ће бити преуређена у музеј. Близу њега, крај потока, налазиће се модеран објекат у стаклу у коме ће се налазити инфо-центар, простор за изложбе, семинаре, презентације, док ће на крову бити ресторан. Биће изграђена и мања капела посвећена креманском проти Захарију Захарићу који је записивао визије Милоша и Митра Тарабића.

– У циљу реализације овог пројекта у плану је да организујемо донаторско вече у Београду, а помоћ ћемо тражити од министарстава, државних институција и Града Ужица – указује Јелена Лјубинковић.

Фото: ВЛАДИМИР ЛОЈАНИЦА / РИНГИЕР

Извор: blic.rs/Владимир Лојаница

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА