OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ovako su naši vojnici pre 22 godine oborili američki lovac F-16! (VIDEO)

Pre 22 godine borbena posluga 3. Raketnog diviziona, 250 raketne brigade PVO Vojske Jugoslavije zabeležila je drugu pobedu u okršaju sa vazduhoplovnim jednicama NATO pakta kada je oboren američki F-16 CG za čijim komandama je bio bivši komandat američkog ratnog vazduhoplovstva, a sad penzioner general Dejvid Goldfejn.

Tokom agresije 1999. godine, tada pukovnik Goldfajn, bio je komandant 555. borbene eskadrile iz Avijana, vazduhoplovne baze u Italiji odakle je dolazila većina napada na SR Jugoslaviju.

„Srpska protivvazdušna odbrana se pokazala kao stalna pretnja našim snagama. Imali su taj nezgodni običaj da se pojave i nestanu. Ovoga puta su se pojavili direktno ispod trase kojom je eskadrila letela ka Beogradu, na noćnoj misiji da se upravo uništi neprijateljska protivvazdušna odbrana“, priseća se Goldfajn.

Međutim, dogodilo se suprotno. Raketa srpske PVO pojavila se iznenada i potpuno uništila motor njegovog avona F-16 „Borbeni soko“.

„U trenutku sam se pretvorio u veoma skupu ciglu“, našalio se Goldfajn, dok je njegov avion jurio ka zemlji.

Dok je čekao pravi trenutak da iskoči osetio krvarenje. Ubrzo je shvatio da se komadić šrapnela zario u njegovu nogu. Ipak, kako sam navodi, nije paničio jer „u tom trenutku obuka vas preuzima“.

„Te noći je bio pun Mesec, a poslednje što želite u takvoj situaciji je da budete osvetljeni na nebu predugo“, objašnjava Goldfajn, koji je uspeo da se katapultira i iz prvog ugla posmatra srpsku artljeriju kako fiksira svoju paljbu na njegovu usijanu olupinu od aviona koja je jurila ka tlu.

Nakon što je sleteo u, kako kaže, „savršeno izoranu njivu“, otkačio je padobran, zgrabio svoje stvari i sa šlemom na glavi krenuo ka najbližoj klisuri. Signalizirao je timu za potragu i spasavanje, te je uskoro do njega stigao spasilački helikopter.

Uspeli su bez mnogo muke da polete, međutim izlazak helikopera iz jugoslovenskog vazdušnog prostora nije bio najlaganiji, što dokazuju i brojne rupe na trupu letelice.

Goldfajn će do kraja života ostati zahvalan timu koji ga je spasio. Sa mnogima je i ostao u kontaktu i svake godine im šalje po bocu pića (Škotski viski) kao znak zahvalnosti.

Obaranje iznad Srbije, međutim, nije završilo karijeru ovog borbenog pilota. Goldfajn je nastavio svoju letačku karijeru te leteo u misijama iznad Avganistana i Iraka.

foto:ilustracija

Izvor:nacionalist.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički studenti o značaju vakcinacije akcijom “Pitam da čujem”

Oglasna Tabla

Težak udes kod Požege, dvoje mrtvih

Oglasna Tabla

U Užicu više od 45 odsto vakcinisanih protiv kovida19!

Oglasna Tabla

U Gradskoj opštini Sevojno završeno asfaltiranje putnih pravaca po ugovorima iz prošle godine

Oglasna Tabla

Užice izdvaja novac iz budžeta za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji

Oglasna Tabla

Kondicioni trener Marko Sekulić izabran na mesto kondicionog trenera A tima reprezentacije Srbije

Oglasna Tabla

Danas sunčano, toplo i vetrovito, temperatura do 30 stepeni

Oglasna Tabla

Malinarima će ovo biti jedna od najboljih godina

Oglasna Tabla

Iz crvene kovid zone na Zlatibor,prva grupa zdravstvenih radnika stigla u “Goliju”

Oglasna Tabla