20 C
Uzice
јун 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OVAKO IZGLEDAJU PRVI POZIVI ZA VOJNU VEŽBU

Pozivanja za višednevnu vojnu vežbu u avgustu mesecu pristigla su na adrese mnogih Srba koji su služili redovni vojni rok s oružjem.

Jedan čitalac Info žurnala, iz Leskovca, potvrdio je ovu vest fotografijom svog poziva.

Foto: Infožurnal

foto:info žurnal

Planovi za rezervni sastav Vojske, kako tvrde u Ministarstvu odbrane prave se unapred. Vežba je značajna ne samo za odbranu zemlje, već i u slučaju različitih elementarnih nepogoda i traje 15 dana.

Ko se o ovu obavezu ogluši, sledi mu kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili tri meseca zatvora.

Foto: InfožurnalFoto: Info žurnal

U Vojsci Srbije kažu da je trenutno oko 500 pripadnika rezervnog sastava koji se obučavaju na vojnim poligonima i da se radi o ljudima koji imaju završenu srednju stručnu spremu i za koje je procenjeno da u slučaju ratnog ili vanrednog stanja mogu da budu u ulozi podoficira.

Ukoliko su u stalnom radnom odnosu, sve vreme će im biti plaćeno, poslodavac je u obavezi da im isplati punu platu, što mu kasnije iz Ministarstva odbrane refundiraju.

Ova obaveza važi za muškarce, ali ni đene nisu izuzete od obaveza slične vrste.

Kao što je Opanak već pisao, sve žene u Srbiji mlađe od 50 godina moraće da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

– Sve radno sposobne žene u Srbiji biće pozivane na vežbe iz prve pomoći, civilne zaštite i postupanja u slučaju požara, poplava i zemljotresa. Sa druge strane, dame koje su već služile vojsku, ići na obuku pod oružjem, kao i njihove muške kolege. Kada ovaj predlog bude zakonski regulisan, svi građani Srbije će, bez obzira na pol, biti dužni da se odazovu pozivima za vojnu i civilnu obuku – poručio je ministar Vulin i dodao da je uloga žene u civilnoj zaštiti i odbrani od velikog značaja za našu državu.

Izvor:Opanak/infozurnal.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poreznici kucaju na vrata: Od 1. jula, po krevetu naplaćivaće se porez 3.500 dinara

Oglasna Tabla

Sunčano i toplo uz moguće naoblačenje

Oglasna Tabla

Provereno najbolji recept za domaći sladoled: Poslastičarske tajne i trikovi za omiljenu poslasticu koja osvežava

Oglasna Tabla