17.6 C
Uzice
септембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OVAKO ĆE IZGLEDATI VIDIKOVAC NA ZABUČJU U UŽICU NAKON DOGRADNJE

Do kraja novembra regija Zapadne Srbije dobiće još 5 vidikovaca. Nove turističke atrakcije biće izgrađene u Bajinoj Bašti, na Zlataru i Zlatiboru, u Požezi i Arilju, a predviđena je i dogradnja već postojećeg u Užicu.

Za ove investicije opredeljno je 3 miliona dinara, kaže za eKapiju Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regija Zapadna Srbija. Projekat je zapravo, nastavak prošlogodišnje inicijative kada je na ovom području već izgrađeno 10 vidikovaca.

– Izgrađeni vidikovci na deset lokacija u regiji Zapadne Srbije pokazali su se kao izuzetna novina, ali i dopuna postojećoj turističkoj ponudi, pa smo motivisani i ove godine konkurisali za sredstva kod ministarstva – ističe Rađen dodajući da je broj ljudi koji posećuju ove lokalitete prevazišao očekivanja, naročito u Prijepolju (na brdu Sokolica) i Ivanjici.

Osim te dve opštine, vidikovci su tokom 2016. izgrađeni i u Kosjeriću (na Kozomoru), Sjenici (Orlovište) i Užicu (Veliko Zabučje), i u pet opština koje će do kraja 2017. biti bogatije za još po jedan. 

Posle Kapije Podrinja u Bajinoj Bašti je tako, predviđena izgradnja vidikovca Sokolarica u zoni Nacionalnog parka Tara, Zlatar i Nova Varoš će posle Vjetreničkog krša dobiti i vidikovac Savina Stolica na brdu Srđevica, iznad kanjona reke Uvac, odakle se se pruža jedinstven pogled na kanjon i obronke planina Javor, Golija, Murtenica i Zlatar. Nova lokacija na Zlatiboru (opštinaČajetina) je Obadovo brdo 10 km udaljeno od centra, a osim panoramskog pogleda sa lokaliteta Gradina gosti Požege će slično iskustvo moći da dožive i na vidikovcu Loret. Novi vidikovac uArilju nosiće ime prvoizgrađenog u Požezi – Gradina, dok se ovde već postojeći nalazi na izletištu Klokoč.

– Izgradnja novih vidikovaca počeće odmah nakon izbora izvođača radova, za šta je tender u toku, a rok za predaju ponuda je 14. jul. Krajnji termin za završetak je kraj novembra, a očekujemo da bude i ranije – ističe Rađen.

Sjeničko jezero

Posebnu atrakciju, kako navodi naš sagovornik, predstavljaće vidikovac u Užicu. U okviru ovog tendera predviđena je njegova dogradnja, a najveću novinu predstavlja stakleni pod po sredini platoa. Vidikovac na Velikom Zabučju nadvija se nad liticom odakle će sada moći da se vidi i Stari grad i tvrđava, pa će sve to, uz teleskop koji je postavljen prošle godine, ovu lokaciju učiniti značajno atraktivnijom.

Teleskopi su prošle godine postavljeni i na Tari, Uvcu i Zlatiboru, dok ove godine na novim lokalitetima nije predviđena njihova instlacija, dodaje Rađen. 

Fotografija sa nekog od vidikovaca u zapadnoj Srbiji posetiocima možedoneti i besplatan boravak u ovoj regiji. Turistička organizacija zapadne Srbije je naime, pokrenula promotivnu kampanju na društvenim mrežama „Moja Zapadna Srbija“ u okviru koje korisnici društvenih mreža Instagram i Facebook mogu da podele svoje fotografije i video-materijale koristeći haštag #MojaZapadnaSrbija i tako učestvuju u promotivnoj kampanji. Svake nedelje će se birati najlepše fotografije i video-snimci koji će autorima doneti besplatan boravak u zapadnoj Srbiji, a obezbeđene su i mesečne nagrade.

Izvor:ekapija.com /I.B. 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Otvorena biblioteka „Vanja“ u Krivoj Reci

Oglasna Tabla

Priča od koje ćete se naježiti: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

Oglasna Tabla

Pripremite zimnicu na vreme: Proveren recept za preukusni džem od šljiva

Oglasna Tabla

Zbog odlaska učiteljice deca napustila školu (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju sunčano i toplo, do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Užički Mik Džeger, Đorđe Vasić, koncertom zatvorio Užičko kulturno leto (VIDEO)

Oglasna Tabla

Što više čokolada pojedete, to ste pametniji: Nauka potvrđuje, a evo na osnovu čega!

Oglasna Tabla

Država pomaže adaptaciju autentičnih seoskih objekata

Oglasna Tabla

EU ulaže 1 mil EUR u primarnu selekciju otpada u Užicu

Oglasna Tabla