11.4 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OVAKO ĆE IZGLEDATI VIDIKOVAC NA ZABUČJU U UŽICU NAKON DOGRADNJE

Do kraja novembra regija Zapadne Srbije dobiće još 5 vidikovaca. Nove turističke atrakcije biće izgrađene u Bajinoj Bašti, na Zlataru i Zlatiboru, u Požezi i Arilju, a predviđena je i dogradnja već postojećeg u Užicu.

Za ove investicije opredeljno je 3 miliona dinara, kaže za eKapiju Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regija Zapadna Srbija. Projekat je zapravo, nastavak prošlogodišnje inicijative kada je na ovom području već izgrađeno 10 vidikovaca.

– Izgrađeni vidikovci na deset lokacija u regiji Zapadne Srbije pokazali su se kao izuzetna novina, ali i dopuna postojećoj turističkoj ponudi, pa smo motivisani i ove godine konkurisali za sredstva kod ministarstva – ističe Rađen dodajući da je broj ljudi koji posećuju ove lokalitete prevazišao očekivanja, naročito u Prijepolju (na brdu Sokolica) i Ivanjici.

Osim te dve opštine, vidikovci su tokom 2016. izgrađeni i u Kosjeriću (na Kozomoru), Sjenici (Orlovište) i Užicu (Veliko Zabučje), i u pet opština koje će do kraja 2017. biti bogatije za još po jedan. 

Posle Kapije Podrinja u Bajinoj Bašti je tako, predviđena izgradnja vidikovca Sokolarica u zoni Nacionalnog parka Tara, Zlatar i Nova Varoš će posle Vjetreničkog krša dobiti i vidikovac Savina Stolica na brdu Srđevica, iznad kanjona reke Uvac, odakle se se pruža jedinstven pogled na kanjon i obronke planina Javor, Golija, Murtenica i Zlatar. Nova lokacija na Zlatiboru (opštinaČajetina) je Obadovo brdo 10 km udaljeno od centra, a osim panoramskog pogleda sa lokaliteta Gradina gosti Požege će slično iskustvo moći da dožive i na vidikovcu Loret. Novi vidikovac uArilju nosiće ime prvoizgrađenog u Požezi – Gradina, dok se ovde već postojeći nalazi na izletištu Klokoč.

– Izgradnja novih vidikovaca počeće odmah nakon izbora izvođača radova, za šta je tender u toku, a rok za predaju ponuda je 14. jul. Krajnji termin za završetak je kraj novembra, a očekujemo da bude i ranije – ističe Rađen.

Sjeničko jezero

Posebnu atrakciju, kako navodi naš sagovornik, predstavljaće vidikovac u Užicu. U okviru ovog tendera predviđena je njegova dogradnja, a najveću novinu predstavlja stakleni pod po sredini platoa. Vidikovac na Velikom Zabučju nadvija se nad liticom odakle će sada moći da se vidi i Stari grad i tvrđava, pa će sve to, uz teleskop koji je postavljen prošle godine, ovu lokaciju učiniti značajno atraktivnijom.

Teleskopi su prošle godine postavljeni i na Tari, Uvcu i Zlatiboru, dok ove godine na novim lokalitetima nije predviđena njihova instlacija, dodaje Rađen. 

Fotografija sa nekog od vidikovaca u zapadnoj Srbiji posetiocima možedoneti i besplatan boravak u ovoj regiji. Turistička organizacija zapadne Srbije je naime, pokrenula promotivnu kampanju na društvenim mrežama „Moja Zapadna Srbija“ u okviru koje korisnici društvenih mreža Instagram i Facebook mogu da podele svoje fotografije i video-materijale koristeći haštag #MojaZapadnaSrbija i tako učestvuju u promotivnoj kampanji. Svake nedelje će se birati najlepše fotografije i video-snimci koji će autorima doneti besplatan boravak u zapadnoj Srbiji, a obezbeđene su i mesečne nagrade.

Izvor:ekapija.com /I.B. 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Pobeda Užičana nakon tri i po sata igre

Oglasna Tabla

Ekskluzivna vožnja Titovim vozom do Užica, 29. novembra

Oglasna Tabla

Za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš 926 miliona iz državne kase

Oglasna Tabla

Gotovo 60 kg marihuane zaplenjeno u Užicu

Oglasna Tabla

Počinje rekonstrukcija trga u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla