15.1 C
Uzice
април 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Ovaj Zlatiborac proslavio je stoti rođendan, a ovo je njegov recept za dugovečnost

Čajetina – Najstariji Zlatiborac, Pantelije Panto Vranešević iz Šainovaca, nedavno je proslavio stoti rođendan.

Životni vek je proveo na selu, sve donedavno radeći seoske poslove, uz uvek isti recept za dugovečnost – umerenosti u svemu.

Prvi vek je pregazio, gotovo pretrčao, radeći poslove na seoskom imanju. Sada ga, kaže, oči i noge pomalo izdaju, ali se na zdravlje ne žali.

– Ne pijem lekove nikakve, ništa. Pritisak đetinji, tako mi je rekao doktor u Čajetini, kad sam išao, onako bez veze, da se kontrolišem – priča Panto za RTS.

Odrastao je u porodičnoj zadruzi sa šesnaestoro dece. U početku čobanin i dobar kosač, s vremenom je u vojsci postao gardista, a po povratku kući nastavio je tamo gde je stao.


Foto: RTS. printskrin

-Ceo poljoprivredni i seljački život, sve sam radio. Kosio sam, orao, kopao, sređivao to što rodi – objašnjava deka Panto.

Nasledivši porodično imanje, preuzeo je brigu o domaćinstvu i uvek iznova učeći, bio je katrandžija, aščija, pintor, kiridžija i gotovo sedam i po decenija dobar suprug i otac troje dece.

Sada ima petoro unuka i devet praunuka i uvek isti recept za dugovečnost: Radim danas, doveče se spustim da odmorim žice… Sve u normali. Ja se nikad nisam napio, ja se nikad nisam prehranio, stalno sam onako prirodno što mi je pasovalo.

Pantov sin Milomir kaže da je njegov otac večito skromno živeo.

-On je bio zadovoljan, pa koliko je imao da je. Dobrog je zdravlja, pamet ga dobro služi, do jesenas, do pre možda godinu dana je radio u polju, čuvao ovce, sve – priča njegov sin.


Panto se nada da će oženiti praunuka, foto: RTS, printskrin

Iako se sada kreće uz dva štapa, nada se da će uskoro oženiti praunuka i postati čukundeda.

– I da Bog da igram na svadbi, da povedem kolo. Povedem koliko i kako mogu da igram – priča Panto.

U iščekivanju svadbe, i danas u 101. godini, jedina žal za prohujalim vremenima je što, kaže, nije od koristi i, kao nekad, sve pomalo i umereno radi.

Izvor: RTS/Foto: RTS printskrin

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radno vreme službi JKP „Bioktoš“ za vreme praznika

Oglasna Tabla

Havarija na azbestnoj cevi Ø 400 u Beogradskoj ulici (kod Subotića česme)

Oglasna Tabla

Danas toplije i nešto slabiji vetar

Oglasna Tabla