Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Отворено са грађанима о новом нацрту Одлуке за програм “Удружимо се “ (ВИДЕО)

Предлог Одлуке о укључивању грађана у буџетски процес, путем спровођења акције Ужички програм локалног партнерства “Удружимо се” тема је Јавне расправе отворене од 13. до 27. марата текуће године. Са постојећом одлуком, али и изменама које предвиђа нова одлука грађани се могу упознати посредством апликације “Заједно до добрих одлука” на званичном сајту града Ужица где могу упутити своје предлоге и сугестије. Исто то могу учинити и током Отвореног састанка заказаног за четвртак 23. март са почетком у 13 часова у Великој сали Градске куће.

Према речима члана Градског већа Миодрага Петковића, опредељење града Ужица дефинисано и самим Планом развоја је што је могуће веће укључивање грађана у доношење свих одлука и веће укључивање грађана у буџетске процесе.

“Уназад неколико година успешно спроводимо програм “Удружимо се”, који је постао пример добре праксе у Србији и који сада преузимају и друге локалне самоуправе. Захваљујући томе у протеклом периоду добили смо и коофинансирање од стране Швајцарске владе и то је подршка која неће изостати ни ове, ни наредне године. После вишемесечних консултација са грађанима, представницима Месних заједница, удружењима и младима у граду добили смо нацрт нове одлуке и у току је Јавна расправа која траје до 27. марта. Сви заинтерсовани имају могућност да погледају предложени материјал и дају своје предлоге и сугестије, како путем апликације “Заједно до добрих одлука” тако и током Отвореног састанка који ће се одржати у четвртак 23. марта у Великој сали Градске куће. Очекујемо дакле да се и на овај начин укључе у креирање што боље одлуке, која ће пре свега одражавати потребе наше локалне заједнице”.

Када је реч о изменама у односу на претходне године, оне се пре свега односе на укључивање осетљивих група као предлагача пројеката. То се пре свега односи на Удружења особа са инвалидитетом, кориснике  и примаоце социјалне помоћи. Такође новина је и активно укључивање младих, па ће ученици средњих школа моћи да канидидују један пројекат у школи у вредности до 400 хиљада динара по школи.

“Такође измена има и у износима за подршку пројектима па ће уместо милион динара максимални износ по пројекту сада бити четири милиона динара, опет напомињем захваљујући већим средствима у буџету од 20 милиона динара али и коофинасирању од стране Швајцарске владе у износу од 13 милиоан динара”.

Петковић посебно наглашава да се водило рачуна и о равномерности па је тако за предлагање пројеката у граду у вредности до 2 милиона динара неопходно 25 потписника а за оне до 4 милиона 40 потписника. У сеоском подручју због мањег броја пореских обвезника за мање пројекте неопходно је прикупити 20 потписа а за оне веће вредне од 2 до 4 милиона 25 потписника. Када је реч о осетљивим групама неопходно је приликом конкурисања поднети 20 потписа уз услов да 20 одсто потписника чине лица из категорије осетљивих група.

Град Ужице/Огласна табла

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Још 239 нових корисника еколошки прихватљивих енергената у индивидуалним домаћинствима

Голд гондола обележава Светски дан велнеса на Торнику

Продужен рок за предају нелегалног оружја

Кенија отвара врата за српске производе

Почетак обуке нове генерације војника на служењу војног рока

Од септембра повећање плата радницима у просвети, медицинским сестрама и техничарима, мајкама десет хиљада по детету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво облачно, нестабилно, с температуром до 27 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС