ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Отворено са грађанима о новом нацрту Одлуке за програм “Удружимо се “ (ВИДЕО)

Предлог Одлуке о укључивању грађана у буџетски процес, путем спровођења акције Ужички програм локалног партнерства “Удружимо се” тема је Јавне расправе отворене од 13. до 27. марата текуће године. Са постојећом одлуком, али и изменама које предвиђа нова одлука грађани се могу упознати посредством апликације “Заједно до добрих одлука” на званичном сајту града Ужица где могу упутити своје предлоге и сугестије. Исто то могу учинити и током Отвореног састанка заказаног за четвртак 23. март са почетком у 13 часова у Великој сали Градске куће.

Према речима члана Градског већа Миодрага Петковића, опредељење града Ужица дефинисано и самим Планом развоја је што је могуће веће укључивање грађана у доношење свих одлука и веће укључивање грађана у буџетске процесе.

“Уназад неколико година успешно спроводимо програм “Удружимо се”, који је постао пример добре праксе у Србији и који сада преузимају и друге локалне самоуправе. Захваљујући томе у протеклом периоду добили смо и коофинансирање од стране Швајцарске владе и то је подршка која неће изостати ни ове, ни наредне године. После вишемесечних консултација са грађанима, представницима Месних заједница, удружењима и младима у граду добили смо нацрт нове одлуке и у току је Јавна расправа која траје до 27. марта. Сви заинтерсовани имају могућност да погледају предложени материјал и дају своје предлоге и сугестије, како путем апликације “Заједно до добрих одлука” тако и током Отвореног састанка који ће се одржати у четвртак 23. марта у Великој сали Градске куће. Очекујемо дакле да се и на овај начин укључе у креирање што боље одлуке, која ће пре свега одражавати потребе наше локалне заједнице”.

Када је реч о изменама у односу на претходне године, оне се пре свега односе на укључивање осетљивих група као предлагача пројеката. То се пре свега односи на Удружења особа са инвалидитетом, кориснике  и примаоце социјалне помоћи. Такође новина је и активно укључивање младих, па ће ученици средњих школа моћи да канидидују један пројекат у школи у вредности до 400 хиљада динара по школи.

“Такође измена има и у износима за подршку пројектима па ће уместо милион динара максимални износ по пројекту сада бити четири милиона динара, опет напомињем захваљујући већим средствима у буџету од 20 милиона динара али и коофинасирању од стране Швајцарске владе у износу од 13 милиоан динара”.

Петковић посебно наглашава да се водило рачуна и о равномерности па је тако за предлагање пројеката у граду у вредности до 2 милиона динара неопходно 25 потписника а за оне до 4 милиона 40 потписника. У сеоском подручју због мањег броја пореских обвезника за мање пројекте неопходно је прикупити 20 потписа а за оне веће вредне од 2 до 4 милиона 25 потписника. Када је реч о осетљивим групама неопходно је приликом конкурисања поднети 20 потписа уз услов да 20 одсто потписника чине лица из категорије осетљивих група.

Град Ужице/Огласна табла

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Још један врео дан – црвени метео-аларм у већем делу Србије, температура и до 40 степени

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике