10.1 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

OTVORENA MLEKARA „NAŠA ZLATKA“ U KRIVOJ RECI

Uz prisustvo čelnika Opštine Čajetina, predstavnika Evropske Unije, kao i Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva za evrointegracije, u Krivoj Reci zvanično je otvorena mlekara „Naša Zlatka„.

Sir i kajmak, koji će se proizvoditi u novoizgrađenoj mlekari, prvobitno će se distribuirati u posebno određene restorane i hotele. Predsednik Opštine, Milan Stamatović, zahvalio se Evropskoj Uniji, ističući da ovakvi projekti zaustavljaju odliv stanovništva iz seoskih mesnih zajednica.

„Ovo je primer zdrave Srbije. Mislim da ovde u Krivoj Reci najbolje pokazujemo da mislimo o svom narodu i da mislimo o budućnosti. Ova deca koja su prvi put igrala pred publikom pokazuju da ima smisla ovo što radimo, da sve što smo do sada uradili i ulagali daje rezultate, ali na dugoročnom planu i na dugoročnom periodu“, naveo je Stamatović.

Predstavnica EU, Elizabeta Satorel, menadžer projekta, ističe da ovakvi projekti imaju značaja i po inostrane turiste, zbog čega je Evropska Unija i prepoznala njegov značaj:

„Ovi projekti zaista mogu da privuku mnogo turista da dođu ovde i da daju svoj doprinos razvoju ove zajednice. Mogu da potvrdim da će turisti biti veoma zainteresovani da ovde, na licu mesta probaju proizvode koji su deo ovdašnje gastronomske tradicije“, rekla je Satorel.

Miljana Matović, iz zajedničkog sekretarijata programa, govorila je o podršci Ministarstva za Evropske Integracije. Istakla je da se Projekat „Od mleka sa naših planina“ finansira iz sredstava za predpristupnu podršku Evropske unije koja su bila opredeljena za period od 2007. do 2013. godine, a koja su dodeljena kroz treći poziv za podnošenje projektnih predloga Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora. Ukupna raspoloživa sredstva u okviru ovog poziva su bila 2 160 000 evra, od kojih je polovina bila na raspolaganju institucijama iz Srbije.

Zoran Mićović iz Uprave za veterinu istakao značaj otkupa mleka za male proizvođače. Kako navodi „sve je urađeno u sladu sa svim propisima i zakonima koji garantuju jedan bezbedan i tradicionalno jedan dobar proizvod koji se može plasirati ne samo na domaće tržište već i na svetsku trpezu, gladnu ovakvih proizvoda“.

Direktor Zlatiborskog Eko Agrara, Vladimir Bojović, smatra da otvaranje novog postrojenja za preradu mleka može značajno doprineti otvaranju novih radnih mesta.

„Pošli smo od toga da formiramo jednu ovakvu mlekaru koja će se pre svega baviti podrškom i pomoći malim proizvođačima, a po završetku projekta i uspostavljanjem privatnog partnerstva sa velikim proizvođačima sa teritorije naše opštine. Ono što je naš cilj je da se isključivo bavimo otkupom od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opštine Čajetina i da naše proizvode prodajemo u okviru turističke destinaicije Zlatibor“, dodaje Bojović.

Ovo je jedan od pet projekata u okviru pregogranične saradnje Srbija-Crna Gora, a u narednih par nedelja objaviće se novi poziv za podnošenje predloga projekata, od kojih će prvi biti između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: www.zlatiborpress.rs/Ivan Janković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla