ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Отворена изложба “Предели Милуна Видића

У оквиру Програма обележавања Дана града у Градском културном центру отворена је изложба под називом “Предели Милуна Видића”, на којој су приказани и цртежи са почетка његове каријере, које публика до сада није имала прилике да види.

Директор Градског културног центра, Филип Баралић рекао је да Видића, који је пореклом из села Роге, сматра ужичким вајаром и да, када се сагледа целокупни Видићев опус, њекова поетика и однос према скулптури, може слободно да понесе и епитет европског вајара. Баралић је додао да се из Видићевих радова може јасно прочитати колико је он био везан за свој завичај, наша брда, пропланке, засеоке, иако је већину живота провео у Београду где је радио и као професор Факултета примењених уметности и дизајна.

У оквиру обележавања Дана града, Градски културни центар издаје и књигу „Предели Милуна Видића“, аутора Милоша Јевтића из едиције “Одговори”, која обухвата интервју са уметником у емисији „Гост другог програма“ на Радио Београду.

Изложба траје до 18. октобра и у току трајања изложбе биће организована и промоција књиге.

Дела Милуна Видића налазе се у више музеја и збирки, поред осталих у  музејима  у Београду, Крагујевцу, Краљеву, Кикинди, Прилепу и Бору и у галеријама у Тузли, Бањој Луци, Мурској Соботи, Панчеву, Никшићу, Вела Луки и Београду.

За свој ликовни рад, Милун Видић је добио више награда, међу осталима и награду за скулптуру на Другој изложби југословенског портрета у Тузли (1971), премију на Првом бијеналу  југословенске скулптуре у пленеру у Врњачкој Бањи(1973),  награду за скулптуру на 17. Октобарском салону (1976),  Политикину награду “Владислав Рибникар” за самосталну изложбу скулптура у Салону Музеја савремене уметности (1980), награду за скулптуру 27.  Октобарског салона (1986) и награду из Фонда “Иван Табаковић” Српске академије наука и уметности за самосталну изложбу скулптура у Галерији Културног центра Београда (1986).

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Концерт народних игара и песама – КУД „Златибор“ Чајетина

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана седма Туристичка конференција „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Успостављен директан платни промет између Србије и Црне Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији послује 32.139 фирми које немају запослене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски Дан планина обележава се данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА