ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Отворена изложба „Оружје од папира, ратни плакат у Србији 1941-1944. – из збирки Народног музеја Ужице“

У Народном музеју Ужице отворена је изложба “Оружје од папира, ратни плакат у србији 1941-1944. – из збирки Народног музеја Ужице”, аутора Горана Новаковића, историчара, вишег кустоса и Немање Обрадовића, историчара кустоса. Изложба је уприличена поводом дана ослобођења Ужица у Другом светском рату, 16. децембра 1944. године.

Присутне је поздравила директорка Народног музеја Ужице Славица Стефановић истичући значај плаката као важног документарног материјала и историјског извора и нагласила да изложени плакати и пратећа архивска грађа никада до сада нису презентовани стручној и широј јавности.

“Материјал који смо прикупили проглашен је за културно добро и ушао је у процес дигитализације. У музеју чувамо на десетине овог документарног материјала, који указује колика је била важна моћ пропаганде у Другом светском рату”, рекла је Славица Стефановић.

Изложбу је отворила Ана Васиљевић, наставница историје, истакавши да се на овим плакатима може видети како се одвијала ратна пропаганда током Другог светског рата (нацистичка, пропагандна активност Комунистичке партије Југославије и Равногорског покрета).

“Сви су имали за циљ да придобију становништво на своју страну, па је тако нацистичка пропаганда имала још за циљ да сруши отпор у народу, а КПЈ пропагирала народно – ослободилачку борбу партизанског покрета и величала Совјетски савез, док је Равногорски покрет своју пропаганду углавном ширио преко новина и радио везе”.

Програм је употпуњен наступом хора “Златиборска вила”, а изложба ће бити отворена до 20. јануара 2024. године.

Град Ужице

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предавање посвећено Животи Вранићу

12 НАПИТАКА НАЈБОЉЕ САГОРЕВА КАЛОРИЈЕ: Дају осећај ситости и помажу вам да се смањите за 3 броја

Паприкаш од меса за данашњи ручак: Уживаћете у укусу (ВИДЕО)

Да ли ће онај ко насрне на наставника ићи у затвор и шта значи измена Кривичног законика

Бацамо годишње на стотине тона вуне, а носимо синтетику – зна ли Србија где јој је рабош?

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)