OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Otvorena biblioteka „Vanja“ u Krivoj Reci

Od danas je Srbija bogatija za još jedno kulturno dobro: jednu biblioteku. U Zlatiborskom kraju, u opštini Čajetina, tačnije u zaseoku Zlatići u Krivoj Reci, danas je svečano otvorena biblioteka „Vanja“ koju je osnovao pukovnik u penziji, Milisav Zlatić, inače rodom iz ovog sela.

Biblioteka „Vanja“ nije samo dom u kojem stanuje mnoštvo knjiga, u kojem se susreću čitaoci sa sjajnim naslovima, gde će se , prema zamisli osnivača, dešavati razne zanimljive radionice na kojima se može naučiti puno toga potrebnog onima koji žive ne samo na selu već i šire, gde će svraćati putnici namernici, pisci za decu i odrasle, gde će se zbog nekih slikovnica naučiti i prva slova. U biblioteci „Vanja“ živi i sećanje na devojčicu Vladislavu Zlatić koja je u trinaestoj godini, u jednom nesrećnom trenu, nestala sa ove strane duge ostavljajući zemlju lakšu za svoje korake i težu za one koji su je rodili, za one koji su je znali, za sve koji su je voleli, a mnogo ih je bilo. Zbog svega ovoga je ova seoska biblioteka blagoslaovena!

U njoj ima preko 15 000 knjiga koje su, da bi bile složene i uvedene po najnovijem bibliotečkom standardu, po nekoliko puta prošle kroz ruke bibliotekarke Mirjane Lopin Drizo koja je inače zaposlena u čajetinskoj biblioteci, a srećnim putem izabrana da u slobodno vreme pomogne u ovoj viziji i misiji pukovnika Zlatića. Rad beše dug, ali ga je cilj opravdavao. Zbog toga na otvaranju ona reče:

„U doba rialitija, u eri mas-medija, u vremenu kada se otvaraju tržni centri, kafane, noćni klubovi, te komercijalne stvari u cilju zarade i ličnog bogaćenja, bila sam fascinirana idejom o formiranju jedne biblioteke u selu. „
S početka, kako reče, posumnjala je u ovu ideju, ali su joj svrha i razlog njenog ostvarenja dotakli dušu. A da nije samo njena duša dotaknuta, govorili su i gosti koji su prisustvovali ovom otvaranje: deca iz OŠ „Milivoje Borović“ iz Mačkata i Krive Reke , članovi dečjeg hora, nastavnici, predstavnici Narodne biblioteke iz Užica i biblioteke „Ljubiša R.Đenić“ iz Čajetine, pesnici , predstavnici medija koji su već pisali o ovoj temi, ali i oni koji nisu, predstavnici opštine Čajetina, meštani i mnogi drugi koji su stajali uz roditelje i familiju mlade Vladislave.

I pre nastanka ideje o biblioteci, Milisav Zlatić je unazad 15 godina poklanjao knjige devojčicama, a odnedavno i dečacima koji završavaju četvrti i sedmi razrede; jednu u ime trenutka kada je Vanja dobijala čitalačke nagrade, a drugu u ime sećanja na dan kad je preminula. Kriterijum za dobijanje knjige, kaže pukovnik, je jednostavan:

„Odem, na primer, na školsko igralište, kažem: Dobar dan, deco, kako ste? Pitam ih: Ko vam je najbolji drug? Kažu: Taj i taj, i on dobije knjigu.“

Govorio je danas Zlatić, u ime svoje porodice, i o zahvalnosti koju su im prisutni učinili došavši na ovaj divni septembarski dan da podele trenutak rađanje nečeg lepog, u nadi i veri da će ova biblioteka zaista živeti. Još jedna ponuda u kulturnom životu mladih, još jedna ponuda na kulturnoj i turističkoj mapi opštine Čajetina i dičnog Zlatibora… Zrno bisera u mnoštvu i ne tako lepih dešavanja u zemlji i svetu. Samim tim i dragocenije.

Hor devojčica i dečaka je otvorio i zatvorio ovu malu svečanost. Onako kako i dolikuje. Onako kako bi se, verujemo, dopalo Vanji.

Putnicima – namernicima, meštanima, školarcima… Svima! Od srca preporučujemo da posete ovu malu, ali bogatu biblioteku gde će biti dočekani kao najdraži gosti.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

HOROR U BAJINOJ BAŠTI: Majka i sin pronađeni mrtvi u stanu!

Oglasna Tabla

Užički paraatletičari na prijemu kod gradonačelnice

Oglasna Tabla

Prijava kandidata za program Moja prva plata počinje 8. oktobra

Oglasna Tabla

Stiglo zvanično obaveštenje – Od 1. oktobra nova pravila za putovanje

Oglasna Tabla

14 povelja, plaketa i nagrada zaslužnim građanima, preduzećima i udruženjima u Užicu

Oglasna Tabla

Razglednica iz Arilja

Oglasna Tabla

Dr Kon ima dojave: „Profesor uđe u učionicu i kaže đacima – ne trebaju vam maske“

Oglasna Tabla

Umeren intenzitet saobraćaja: Na putevima u Srbiji potreban oprez zbog kiše i mogućih odrona

Oglasna Tabla

Danas oblačno i hladno, u petak stiže preokret

Oglasna Tabla