OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Otvorena biblioteka „Vanja“ u Krivoj Reci

Od danas je Srbija bogatija za još jedno kulturno dobro: jednu biblioteku. U Zlatiborskom kraju, u opštini Čajetina, tačnije u zaseoku Zlatići u Krivoj Reci, danas je svečano otvorena biblioteka „Vanja“ koju je osnovao pukovnik u penziji, Milisav Zlatić, inače rodom iz ovog sela.

Biblioteka „Vanja“ nije samo dom u kojem stanuje mnoštvo knjiga, u kojem se susreću čitaoci sa sjajnim naslovima, gde će se , prema zamisli osnivača, dešavati razne zanimljive radionice na kojima se može naučiti puno toga potrebnog onima koji žive ne samo na selu već i šire, gde će svraćati putnici namernici, pisci za decu i odrasle, gde će se zbog nekih slikovnica naučiti i prva slova. U biblioteci „Vanja“ živi i sećanje na devojčicu Vladislavu Zlatić koja je u trinaestoj godini, u jednom nesrećnom trenu, nestala sa ove strane duge ostavljajući zemlju lakšu za svoje korake i težu za one koji su je rodili, za one koji su je znali, za sve koji su je voleli, a mnogo ih je bilo. Zbog svega ovoga je ova seoska biblioteka blagoslaovena!

U njoj ima preko 15 000 knjiga koje su, da bi bile složene i uvedene po najnovijem bibliotečkom standardu, po nekoliko puta prošle kroz ruke bibliotekarke Mirjane Lopin Drizo koja je inače zaposlena u čajetinskoj biblioteci, a srećnim putem izabrana da u slobodno vreme pomogne u ovoj viziji i misiji pukovnika Zlatića. Rad beše dug, ali ga je cilj opravdavao. Zbog toga na otvaranju ona reče:

„U doba rialitija, u eri mas-medija, u vremenu kada se otvaraju tržni centri, kafane, noćni klubovi, te komercijalne stvari u cilju zarade i ličnog bogaćenja, bila sam fascinirana idejom o formiranju jedne biblioteke u selu. „
S početka, kako reče, posumnjala je u ovu ideju, ali su joj svrha i razlog njenog ostvarenja dotakli dušu. A da nije samo njena duša dotaknuta, govorili su i gosti koji su prisustvovali ovom otvaranje: deca iz OŠ „Milivoje Borović“ iz Mačkata i Krive Reke , članovi dečjeg hora, nastavnici, predstavnici Narodne biblioteke iz Užica i biblioteke „Ljubiša R.Đenić“ iz Čajetine, pesnici , predstavnici medija koji su već pisali o ovoj temi, ali i oni koji nisu, predstavnici opštine Čajetina, meštani i mnogi drugi koji su stajali uz roditelje i familiju mlade Vladislave.

I pre nastanka ideje o biblioteci, Milisav Zlatić je unazad 15 godina poklanjao knjige devojčicama, a odnedavno i dečacima koji završavaju četvrti i sedmi razrede; jednu u ime trenutka kada je Vanja dobijala čitalačke nagrade, a drugu u ime sećanja na dan kad je preminula. Kriterijum za dobijanje knjige, kaže pukovnik, je jednostavan:

„Odem, na primer, na školsko igralište, kažem: Dobar dan, deco, kako ste? Pitam ih: Ko vam je najbolji drug? Kažu: Taj i taj, i on dobije knjigu.“

Govorio je danas Zlatić, u ime svoje porodice, i o zahvalnosti koju su im prisutni učinili došavši na ovaj divni septembarski dan da podele trenutak rađanje nečeg lepog, u nadi i veri da će ova biblioteka zaista živeti. Još jedna ponuda u kulturnom životu mladih, još jedna ponuda na kulturnoj i turističkoj mapi opštine Čajetina i dičnog Zlatibora… Zrno bisera u mnoštvu i ne tako lepih dešavanja u zemlji i svetu. Samim tim i dragocenije.

Hor devojčica i dečaka je otvorio i zatvorio ovu malu svečanost. Onako kako i dolikuje. Onako kako bi se, verujemo, dopalo Vanji.

Putnicima – namernicima, meštanima, školarcima… Svima! Od srca preporučujemo da posete ovu malu, ali bogatu biblioteku gde će biti dočekani kao najdraži gosti.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Саопштење Грађанске читаонице „Либерграф“: „Захтевамо да Град Ужице подржи оснивање и рад социјалних предузећа!“

Oglasna Tabla

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla