ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Отворен СтаПАРК, неолитско насеље у кањону реке Ђетиње (ВИДЕО)


 

Ужице – У присуству градоначелнице Ужица и њених сарадника, представника ресорних министарстава, представника РРА Златибор и свих оних који су у протекле четири године радили на реализацији пројекта NEOLIFE отворен је Археолошки парк СтаПАРК.

“Стављањем у функцију Археолошког парка на отвореном СтаПАРК, освртом на далеку прошлост, обогаћујемо туристичку понуду нашег града, истакла је обраћајући се присутнима градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Захваљујући прекограничном пројекту “Нови живот неолитског наслеђа у препознатим природним подручјима од великог значаја  NeoLIFE”, који су заједно реализовали градови Ужице и Тузла, Уметничка школа Ужице и општина Милићи, верујем да смо добили не само туристички локалитет већ и едукативни центар који  посетиоцима, а посебно најмлађима може да дочара живот наших предака у периоду млађег каменог доба. Циљ нам  је да ово  насеље буде део  обједињене туристичке понуде клисуре реке Ђетиње чија је процедура заштите као предела изузетних одлика у току. Језеро Врутци, манастир Рујно, Доња стапарска бања, стара траса ћире, остаци босанског и дубровачког пута, неолитско насеље, риболовни ревири, купалишта, планинанрске и бициклистичке стазе, хидроцентрала  Под градом, тврђава Стари град и градска плажа  чине изузетан туристички потенцијал на чијем се повезивању константно ради.

Верујемо да смо на добром путу да све оно што имамо, а чему често не придајемо довољно пажње јер је ту и некако се подразумева, промовишемо на најбољи начин и учинимо га атрактивним за велики број посетилаца”, закључила је градоначелница.

О путу од идеје до реализације пројекта говорила је Снежана Милисављевић менаџер пројекта “NeoLIFE”.

“Ово је био велики изазов за све нас, имали смо тим озбиљних људи које смо окупили и уз подршку града Ужица, ТО Ужице, Археолошког института Србије и других релевантних институција успели смо да интерпретирамо историјско наслеђе које се налази само три километра далеко од ове локације. Данас је све спремно да примимо посетиоце и то нам је велико задовољство и заједно ћемо радити да анимацијама и програмским садржајима допринесемо да насеље ради и развија се у правцу у коме су сви желели”.

Драган Јанковић археолог и кустос Музеја града Београда изразио је велико задовољство, јер је како је рекао после четири године остварен сан учесника овог пројекта.

“Кад смо почињали да градимо најважнија идеја је била да искорачимо из стереотипа и мислим да смо лествицу подигли тако високо да сви који буду градили неке будуће археолошке паркове неће моћи испод овога. Овај парк има огроман потенцијал, не само туристички већ и културни и научни и тако да овде већ видим место где ће се долазити научници из Србије али и Европе и света. Ово место треба да буде понос и граду Ужицу и Србији  и региону”, рекао је Ковачевић уз захвалност граду и молбу да се парк унапређује и да се према њему опходимо као нечему веома вредном.

Археолошки парк је изграђен кроз “NeoLIFE”пројекат који је суфинансирала ЕУ кроз програм прекограничне сарадње Србија- Босна и Херцеговина, преко Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ Министарства финансија Републике Србије. Укупна вредност пројекта је око 600 хиљада евра од чега је ЕУ обезбедила око 450 хиљада, а преостала средства градови Ужице и Тузла.

СтаПАРК-ом ће управљати Туристичка организација Ужице, за посетиоце ће бити отворен сваког петка, суботе и недеље у времену од 15 до 20 часова, уз пратњу туристичког водича.

Град Ужице

 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Општина Чајетина демантује наводе организације „Крени – промени”: Рибничко језеро сигуран извор пијаће воде на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тужилаштво ослободило четворицу Срба због недостатка доказа! Огласило се Специјално тужилаштво у Приштини

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужички фестивал ходања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће повећање пензија, а онда и исплата 20.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против сезонског грипа стигле у све домове здравља у Златиборском округу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатан улаз у Потпећку пећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Претежно сунчано, температура до 27 степени Целзијуса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА