ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Отворен први Едукативни центар за управљање комуналним отпадом у Србији

После низа активности, које су у претходном периоду реализоване у Регионалном центру “Дубоко” данас је отворен и Едукативни центар за управљање комуналним отпадом, први такве врсте у Србији.

Изразивши велико задовољство и захвалност донаторима, директор Регионалног центра за управљање отпадом “Дубоко” Момир Миловановић, истакао је да је ово простор намењен едукацији најмлађих суграђана али и простор за сва Удружења и појединце, који се баве заштитом животне средине.

“Ми смо кроз претходне пројекте које смо спроводили подизали своје капацитете и желели да докажемо да у Србији и у нашем округу може да функционише примарна селекција на месту настанка. У том погледу остварили смо значајан напредак и надам се да ћемо већ почетком наредне године примарном селкцијом покрити 80 одсто територије града Ужица. Отишли смо и корак даље, свесни колико је заправо едукација важна у успостављању квалитетног система управљања отпадом, па смо захваљујући УНДП-у и средствима у износу од 25 000 долара изградили и отворили Едукативни центар. Желимо да овде долазе деца из вртића, основних и средњих школа али и студенти свих факултета у Србији чији програми имају одсеке за заштиту животне средине. Наравно простор је намењен и за сва удружења и појединце који се баве овом темом”.

Ана Секе из УНДП-а задовољна је резултатима заједничког пројекта УНДП-а, Министарства заштите животне средине и швајцарског програма СЕКО.

“Драго нам је што је предузеће “Дубоко” успешно реализовало овај пројекат чији је основни циљ да се на различите начине подрже нови модели управљања комуналним отпадом и програми едукације у тој области. Већ сада нам недостају одређени кадрови који ће се у будућности бавити том темом па се надамо да ће у овај едукативни центар највише долазити ученици и студенти”.

У току летњих месеци објекат капацитета 50 места ће бити отвореног типа, а у наредном периоду биће набављена и постављена провидна фолија како би могао да се користи током целе године.

У “Дубоком” истичу и да желе да напредују даље, па је са тим циљем одржана и презентација најсавремнијих машина за третман отпада.

Једна од њих је машина за пресовање и балирање отпада, коју у овом предузећу планирају да набаве и користе. Према речима директора Миловановића тиме би се у знатној мери ослободио депонијски простор, а са друге стране пресовани отпад ишао би у термоелекране и цементаре. У Регионалном центру за управљање отпадом “Дубоко” желе да и по томе буду први у Србији.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ухапшен младић из Косјерића који је претукао девојку из Русије: „Молила сам га на три језика да ме не удара“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од 14. септембра ове године, на СМА је тестирано више од 13.000 беба ВИДЕО

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обећана помоћ стигла на адресу шесточлане породице Бажалац (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

На аукцији продате осмогодишње државне обвезнице у износу од 23,24 милијарде динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто је теби теже него твојој чукунбаби?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто родитељи не знају шта значи кринџ, а деца не умеју да поставе софру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Реконструкција водоводне мреже у Пожеги – замењено 20 километара азбестно-бетонских цеви

ОГЛАСНА ТАБЛА

Народна банка Србије задржала каматне стопе на истом нивоу

ОГЛАСНА ТАБЛА

“Туристички цвет” за 2023. додељена Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА