OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Otvoren 60. Sabor u Guči: Zagrmele trube u Dragačevu (VIDEO)

Lučani – Nakon godinu dana pauze zagrmele su trube u Guči i još jednom se pokazalo da one nigde ne zvuče kao u Dragačevu. Jubilarna 60. po redu smotra limenih instrumenata okupila je najbolje orketre iz čitave Srbije, koji će se boriti za prestižnu Zlatnu trubu. Sabrosku zastavu ove godine podigao je domaćin predsednik Matice srpske, Dragan Stanić.

„Kad slušate naše virtoze, dešava se nešto nesvakidašnje i praznično. Muzika prestaje da bude samo to, nego se izdiže do čudesnih visina. Ono što je autentično jeste da može da se pojavi samo na ovom mestu. Baš zbog toga truba treba da bude očuvema kao kulturno nematerijalno dobro čitavog sveta. Guča je ne samo nacionalni, već i svetski fenomen. Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, za ovih šest decenija postala je istinski i suštinski važna za naš narod’, izjavio je Dragan Stanić.

Muzički urednik 60. Sabora trubača ove godine je istaknuti trubač Dejan Petrović.

„Velika mi je čast, ali i obaveza prema ocu i dedi od kojih sam sve naučio. Ušao sam u ovo priču čistog srca kako ga vratili na one stare staze. Ovo je Guča, ovo je Srbija“, izjavio je Petrović.

Koliko je truba nedostajala Srbima pokazuje i puna Guča, bez obzira na sve stroge epidemijske mere koje su propisane. Puno srce je i trubačima koji uvek naglašavaju da je ova dragačevska varošica njihova druga kuća.

„Samo ovde sviramo punim srcem i čitavom dušom. Godina bez Sabora bila je prazna i bolna. Željno smo iščekivali ovaj avgust, pripremali smo se mesecima za takmičenje jer pojaviti se na velikoj pozornici je velika čast za sve nas, ali i odgovornost“, rekao je trubač Bojan Ristić.

Sabor trubača u Guči traje do nedelje, 13. avgusta, kada je predviđeno glavno takmičenje na kom će limene instrumente ukrstiti 16 orkestara.

„Duga tradicija je iza nas. Sabor je deo svih nas i u našim srcima. Mogu da kažem samo – dobro došli, dobrima došli“, rekao je Dolović.

GZS/RINA

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla

Произвођачи тражили да замрзнута цена пелета буде 370 евра по тони

Oglasna Tabla

Концерт групе Неверне бебе

Oglasna Tabla

Санација оштећених тераса на објекту Спомен-дома Меморијалног комплекса Кадињача

Oglasna Tabla

Срби га запленили од Немаца током Другог светског рата, а сада већ деценијама чува Ужице: Тенк симбол је града на Ђетињи

Oglasna Tabla

Суд донео одлуку: Рехабилитован четнички војвода Никола Калабић

Oglasna Tabla

Ужичка “Нискоградња” свакодневно ради на санацији ударних рупа, пресвлачењу коловоза и комплетних реконструкција (ВИДЕО)

Oglasna Tabla