ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Otvoren 60. Sabor u Guči: Zagrmele trube u Dragačevu (VIDEO)

Lučani – Nakon godinu dana pauze zagrmele su trube u Guči i još jednom se pokazalo da one nigde ne zvuče kao u Dragačevu. Jubilarna 60. po redu smotra limenih instrumenata okupila je najbolje orketre iz čitave Srbije, koji će se boriti za prestižnu Zlatnu trubu. Sabrosku zastavu ove godine podigao je domaćin predsednik Matice srpske, Dragan Stanić.

„Kad slušate naše virtoze, dešava se nešto nesvakidašnje i praznično. Muzika prestaje da bude samo to, nego se izdiže do čudesnih visina. Ono što je autentično jeste da može da se pojavi samo na ovom mestu. Baš zbog toga truba treba da bude očuvema kao kulturno nematerijalno dobro čitavog sveta. Guča je ne samo nacionalni, već i svetski fenomen. Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, za ovih šest decenija postala je istinski i suštinski važna za naš narod’, izjavio je Dragan Stanić.

Muzički urednik 60. Sabora trubača ove godine je istaknuti trubač Dejan Petrović.

„Velika mi je čast, ali i obaveza prema ocu i dedi od kojih sam sve naučio. Ušao sam u ovo priču čistog srca kako ga vratili na one stare staze. Ovo je Guča, ovo je Srbija“, izjavio je Petrović.

Koliko je truba nedostajala Srbima pokazuje i puna Guča, bez obzira na sve stroge epidemijske mere koje su propisane. Puno srce je i trubačima koji uvek naglašavaju da je ova dragačevska varošica njihova druga kuća.

„Samo ovde sviramo punim srcem i čitavom dušom. Godina bez Sabora bila je prazna i bolna. Željno smo iščekivali ovaj avgust, pripremali smo se mesecima za takmičenje jer pojaviti se na velikoj pozornici je velika čast za sve nas, ali i odgovornost“, rekao je trubač Bojan Ristić.

Sabor trubača u Guči traje do nedelje, 13. avgusta, kada je predviđeno glavno takmičenje na kom će limene instrumente ukrstiti 16 orkestara.

„Duga tradicija je iza nas. Sabor je deo svih nas i u našim srcima. Mogu da kažem samo – dobro došli, dobrima došli“, rekao je Dolović.

GZS/RINA

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Чаробно и живописно златиборско село Семегњево, оаза нетакнуте природе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Граовци Романију и Далмацију заменили српском варошицом у којој остварују животне снове (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана 44.седница СО Чајетина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позив младима да се пријаве на конкурс за упис у Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Насред пута засађен бели бор, возачи пролазе у чуду: Хит слика из села Заовине на Тари, домишљати мештани поставили необичну „декорацију“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 70 одсто грађана не испуњава критеријуме за пристојан живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Зелено-левог фронта: Ера корупције у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због бахатих појединаца све више дивљих депонија у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен конкурс за бесповратна средства за набавку пластеника

ОГЛАСНА ТАБЛА