OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Otvaranje ugostiteljskih objekata na Zlatiboru uz preporučene mere nadležnih ministarstava (VIDEO)

Turistička privreda Srbije je zbog celokupne situacije sa KOVID-om 19 pretrpela velike ekonomske gubitke. Tako je i sa Zlatiborom koji poslednjih godina beleži rapidan porast broja posetilaca iz svih krajeva sveta. Period od aprila do juna rezervisan je bio za đačke ekskurzije i kongresni turizam, što je ove godine izostalo. Međutim, turistički poslenici se pripremaju za letnju sezonu za koju, prema do sada iskazanom interesovanju i pozivima, imaju nagoveštaj da će biti vrlo dobra.

Vreme nakon vanrednog stanja iziskuje dosta prilagođavanja u realizaciji planiranih aktivnosti o bilo kom poslu da je reč. Tako je i u sferi turizma. Uz poštovanje propisa koje iziskuje Ministarstvo zdravlja, turistički radnici kreću sa pripremama za predstojeće leto.

„Pokušavamo u ovom periodu da se posle korona virusa prilagodimo novonastaloj situaciji koja je, pre svega, puna nekih izazova i novih pravila koja se nameću sama po sebi i da bi iz ovog narednog perioda izvukli što bolji benefit i da bi, koliko je to moguće, pokrili gubitke nastale u ovom periodu koji je iza nas“, kaže Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Hoteli , kafići, ugostiteljski objekti uopšte, na Zlatiboru nisu radili od polovine marta. Ovaj period na zlatnoj planini u zadnjih nekoliko godina beležio je sve veći rast broja posetilaca, pa su i gubici ovoga proleća znatni. Ipak, sa dozom optimizma gleda se na letnju sezonu. Nekoliko hotela već je počelo sa radom, a od 1. juna trebalo bi da se otvore i ostali.

„Hoteli su pustili svoje bukinge za rane rezervacije, gosti već rezervišu svoj odmor u julu i avgustu. Ono što na početku možemo da primetimo je to da se rezervišu sedmodnevni i desetodnevni aranžmani i to nam govori da će sigurno druga polovina godine produžiti period zadražavanja turista na Zlatiboru koji je do sada bio 4 dana u proseku“, dodaje Živanović.

Direktor TO Zlatibor očekuje da će se letnja sezona, ukoliko vreme bude lepo, produžiti i na septembar i oktobar, te će se tako umanjiti ovoprolećni gubici. U svakom slučaju, Zlatibor će nove goste dočekati više nego spremno: u novom ruhu i sa novim atrakcijama.

„Zabavno tematski park „El Paso siti“ koji je otvoren u ataru sela Dobroselice, na 10 km od turističkog centra Zlatibor predstavlja nesvakidašnju ponudu koja nama kao lokalnoj samoupravi daje snagu da valorizujemo neke nove mikroturističke lokalitete, da ih dodatno uredimo i sredimo a jedan od njih je Prerast u selu Dobroselica kao i crkva brvnara takođe u ovom selu. Tako da je to jedna razvojna šansa za celu teritoriju opštine Čajetina i novi sadržaj koji će svakako privući veliki broj turista“, kaže direktor TOZ.

Što se tiče letnjih sadržaja koji se tiču organizacije koncerata, predstava, folklornih nastupa i slično, sve zavisi od daljeg toka situacije sa korona virusom, kaže Živanović. I domaćini i turisti prilagođavaće se u hodu preporukama nadležnih ministarstava , trudeći se da daju sve od sebe: jedni u svojim uslugama, a drugi u opuštanju i odmoru .

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Mladi Užičanin Nemanja Kojić snimio svoj prvenac (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gradnja po novim pravilima: Tara neće proći kao Zlatibor

Oglasna Tabla

Tri nova slučaja infekcije u Čajetini

Oglasna Tabla

Rodi ti se ćerka i ti joj probušiš uši. Raspolažeš njenim telom kao da je tvoje.

Oglasna Tabla

U ponoć ističe rok za prijavljivanje za pomoć od 100 evra

Oglasna Tabla

Vitaminska bomba: Krem čorba od celera i jabuke

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za petak – 5. jun

Oglasna Tabla

Danas dodeljeni ugovori za zaposlenje 53 lica u Novoj Varoši!

Oglasna Tabla

Ubrzani radovi na rekonstrukciji puta Užice – Sušica

Oglasna Tabla