ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

Произвођачи млека у Србији тренутно добијају већу откупну цену за литар млека од фармера у већини земаља Еуропске уније, тврде представници ове индустрије.

Како пише Политика, водећа компанија у овом сектору, Имлек, најавила је да неће снизити садашњу, како се истиче, високу откупну цену млека у Србији, иако је међу највишима у Еуропи. Навели су да ће откупне цене задржати на садашњој разини док се не увере у одређене приносе и квалитету сточне хране из нове жетве.

Компанија се крајем прошле недеље истим поводом огласила и објавила да ће просечна плаћена цена сировог млека фармама у Србији за март бити већа од 70 динара за литар сировог млека. Навели су да је реч о рекордно високом износу, ако се узме у обзир да је откупна цена млека у ЕУ у посљедњем раздобљу пала на 40 еуроценти па и ниже.

„У складу с препоруком Министарства пољопривреде, Имлек’ у протеклом раздобљу, упркос великим тржишним турбуленцијама, није значајније снизио откупну цену млека и није одгодио плаћања добављачима“, наводе у саопштењу.

У првом кварталу прошле године тржиште млека ушло је у тзв. силазну фазу циклуса. Аналитичари објашњавају да је главни разлог пада цена на тржишту млека растућа динамика његове производње међу највећим светским извозницима млечних производа. Понуда млека у ЕУ и САД-у расла је 2022., али и почетком прошле године као одговор на релативно високу исплативост његове производње у том раздобљу упркос сталном расту трошкова.

Како јављају еуропски медији, цене сировог млека у ЕУ у фебруару ове године незнатно су снижене због повећања понуде сировог млека на домаћем тржишту, стабилизације потражње за маслацем и смањења интереса страних купаца. купаца у сировом млијеку.

Извор: Seebiz

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предавање посвећено Животи Вранићу

12 НАПИТАКА НАЈБОЉЕ САГОРЕВА КАЛОРИЈЕ: Дају осећај ситости и помажу вам да се смањите за 3 броја

Паприкаш од меса за данашњи ручак: Уживаћете у укусу (ВИДЕО)

Да ли ће онај ко насрне на наставника ићи у затвор и шта значи измена Кривичног законика

Бацамо годишње на стотине тона вуне, а носимо синтетику – зна ли Србија где јој је рабош?

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)