OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Otkriveno do sada nepoznato pismo Hajduk Veljka Petrovića, staro više od 200 godina

Zvali su ga srpski Ahil i Robin Hud sa Homolja. Odlikovan je ruskim ordenom za hrabrost, a pre više od dva veka Hajduk Veljko Petrović borio se za slobodu Srbije. Proteklih dana otkriveno je javnosti do sada nepoznato njegovo pismo, prenosi RTS. Istoričari ga smatraju ekskluzivom.

Veruje se da je ovo potpis komandanta negotinske krajine Hajduk Veljka i njegov pečat. Pismo je staro više od 200 godina. U Muzej knjige i putovanja stiglo je zahvaljujući jednom kolekcionaru.

„Ovo su istorijske ekskluzive, jer ta dokumenta su maltene nepostojeća i retki su muzeji i arhive koje poseduju takve primerke. Pismo se nalazilo u biblioteci Ljubomira Nenadovića, a Ljubomir Nenadović je baš na poleđini napisao i belešku da se radi o pismu ‘ajduk Veljka“, ističe Viktor Lazić iz Muzeja knjige i putovanja.

Istoričari istražuju da li je Hajduk Veljko uopšte bio pismen ili je ovo rukopis glavnog pisara tog vremena, Vuka Karadžića.

„Kada znamo za činjenicu da su posle propasti Prvog srpskog ustanka 1813. godine ustanici svoju arhivu buradima prebacivali preko Save, kako piše prota Mateja Nenadović, svako pismo koje je pronađeno iz ovog perioda je vrlo važno“, objašnjava za RTS dr Radomir Popović iz Istorijskog instituta.

„Pokazalo se da je u stvari u pitanju bila naredba kojom se stanovništvo navedenih mesta obavezuje da daje novčanu pomoć u namirnicama takozvani bir ustanicima, i to je ukratko sadržaj ovog pisma“, kaže dr Isidora Bjelaković, sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Pismo bi, zajedno sa primercima srpskih kubura i turskih sablji, uskoro moglo da se nađe na izložbi retkih stvari iz Prvog srpskog ustanka.

Izvor: FONET, RTS&Foto: RTS video printskrin

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Čobanin koji čuva jedno od najvećih stada u Srbiji

Oglasna Tabla

“Sledeći put ću samo da ga ŠUTNEM!” Jasmina je našla novčanik na ulici, a kad je htela da ga vrati vlasniku usledio je šok!

Oglasna Tabla

Još danas upis u srednju školu, ove godine elektronski

Oglasna Tabla

Otkazani sabori trubača u Zlatiboru i Guči

Oglasna Tabla

Saopštenje Gro SNS Užice

Oglasna Tabla

Premašeni kapaciteti užičke bolnice za smeštaj obolelih od korona virusa

Oglasna Tabla

Eko agrar: Zahtevi za subvencije poštom

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za petak – 10. jul

Oglasna Tabla

Od prethodnog izveštaja do danas potvrđeno 10 novih slučajeva virusa „covid 19“ u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla