ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Откривена антитела због којих нам цовид 19 вакцине неће бити потребне

Научници поручују да нам цовид 19 вакцине више неће бити потребне јер су у телу човека пронашли антитела која нас штите од свих до сада познатих сојева корона вируса
Антитела изолована из имуног система пацијената, који су се опоравили од цовид 19, показала су се као ефикасна у неутралисању свих познатих сојева вируса, укључујући и Делта и Омикрон варијанту вируса. Према истраживачима са Тел-Авив Университy ово откриће може да елиминише потребу за поновљеним допунским вакцинацијама и ојача имуни систем угроженог становништва.

Изоловано 9 антитела ефикасних и против Омикрон соја
Истраживање су водили др Наталиа Фреунд и колеге са Одељења за клиничку микробиологију и имунологију на Сацклер Фацултy оф Медицине, а студија је објављена у часопису Натуре Цоммуницатионс Биологy. Ово истраживање сматра се наставком прелиминарне студије спроведене у октобру 2020. године, током врхунца кризе цовид 19 пандемије. У то време, др Фреунд и њене колеге су секвенционирале све Б ћелије имуног система из крви људи који су се опоравили од првобитног, изворног соја САРС-ЦоВ-2 вируса у Израелу. Изоловали су 9 антитела која су пацијенти произвели. Истраживачи су сада открили да су нека од ових антитела веома ефикасна у неутралисању нових варијанти корона вируса, као што је Омикрон и његови подсојеви.

– У претходној студији смо показали да су различита антитела, која се формирају као одговор на инфекцију оригиналним вирусом, усмерена против различитих места вируса. Најефикаснија антитела била су она која су се везала за шиљак, С протеин вируса, на истом месту где се шиљак везује за ћелијски рецептор АЦЕ2. Наравно, нисмо само ми изоловали ова антитела, а светски здравствени систем их је увелико користио све до доласка различитих варијанти корона вируса, који су, чињеница је, већину тих антитела учинила бескорисном – објаснила је др Наталиа Фреунд.

Показало се да су антитела ефикасна чак 97 одсто
У тренутној студији, како истиче др Фреунд, истраживачи су доказали да два друга антитела, ТАУ-1109 и ТАУ-2310, која везују вирусни С протеин у различитом подручју од региона где је већина антитела била концентрисана до сада (и стога су била мање ефикасна у неутралисање оригиналног соја) су заправо веома ефикасне у неутралисању Делта и Омикрон соја вируса.

– Према нашим налазима, ефикасност првог антитела, ТАУ-1109, у неутралисању Омикрон соја је 92 одсто, а у неутралисању Делта варијанте – 90 процената. Друго антитело, ТАУ-2310, неутралише Омикрон варијанту са ефикасношћу од 84 одсто, а Делта варијанту чак 97 процената ефикасно – нагласила је др Фреунд, која сматра да је изненађујућа ефикасност ових антитела могла да буде повезана са еволуцијом вируса.

– Инфективност вируса повећавала се са сваком варијантом јер је сваки пут вирус мењао аминокиселинску секвенцу дела шиљастог протеина, који се везује за АЦЕ2 рецептор, чиме се повећава његова инфективност и истовремено избегавају природна антитела, која су створена након вакцинације. Насупрот томе, антитела ТАУ-1109 и ТАУ-2310 се не везују за место везивања АЦЕ2 рецептора, већ за други регион С протеина – област вирусног шиљка, која из неког разлога не пролази кроз много мутација, и стога су ефикасни у неутралисању више вирусних варијанти. Иначе, ови налази појавили су се када смо тестирали све до сада познате сојеве корона вируса – истакла је др Фреунд.

Циљано лечење антителима може да буде замена за цовид 19 вакцине
Два антитела, клонирана у лабораторији др Наталие Фреунд на Тел-Авив Университy, послата су на тестове како би се проверила њихова ефикасност против живих вируса у лабораторијским културама на Университy оф Цалифорниа Сан Диего и против псеудовируса у лабораторијама Фацултy оф Медицине оф Бар-Илан Университy Медицинског у Галилеји. Резултати су били идентични и подједнако охрабрујући у оба теста.

Др Фреунд верује да ова антитела могу да направе револуцију у борби против цовид 19, јер, како каже, „морамо да сагледамо цовид 19 пандемију у контексту претходних избијања болести којима је човечанство присуствовало“.

– Људи који су вакцинисани против малих богиња при рођењу, и који данас имају 50 година, још увек имају антитела, тако да су вероватно бар делимично заштићени од актуелног вируса мајмунских богиња. Нажалост, то није случај са корона вирусом. Из разлога, које и даље још не разумем у потпуности, ниво антитела против цовид 19 инфекције значајно опада после три месеца, због чега видимо да се људи заразе изнова и изнова, чак и након што су три пута вакцинисани. По нашем мишљењу, циљано лечење антителима и њихова испорука у тело у високим концентрацијама може да послужи као ефикасна замена за трећу или четврту појачивач дозу, посебно за ризичне популације и оне са ослабљеним имунолошким системом. Инфекција цовид 19 може да изазиве озбиљну болест, а знамо да давање антитела у првим данима након инфекције може да заустави ширење вируса. Због тога је могуће да коришћењем ефикасног третмана антитела нећемо морати да дајемо нове, појачивач дозе целој популацији сваки пут када се појави нова варијанта корона вируса – објаснила је др Наталие Фреунд.

Телеграф

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Већ је познато какво нас време очекује за новогодишње празнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ-у

ОГЛАСНА ТАБЛА

Коловози мокри, опрез на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА